Ve Zlíně hořela skladovací hala se stavebním materiálem

Zlín - Požár skladovací haly se stavebním materiálem vypukl v průmyslové zóně v části Zlína Příluky krátce po 19. hodině. Na místě zasahovalo 13 jednotek hasičů. Z těsné blízkosti haly hasiči nejprve odnesli přes třicet tlakových lahví, protože hrozilo, že kvůli požáru vybuchnou. Výbuchy se v tu chvíli ozývaly z vnitřních prostor haly, způsobit je mohly tlakové lahve vysokozdvižných vozíků i horké plyny samotného požáru. Zástupci firmy v noci odhadli škody na 10 milionů korun. V sobotu se na místo vrátí hasiči a policisté, kteří vyšetří příčinu vzniku požáru.

Situace byla velmi nebezpečná, hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. Halu už nebylo možné zachránit, snahou hasičů bylo požár udržet pouze uvnitř a zabránit šíření ohně dál do okolí.

„Některé konstrukční prvky haly jsou narušeny, a hasiči proto musí postupovat velmi opatrně,“ řekl mluvčí hasičů Zlínského kraje Ivo Mitáček. Doplnil, že na místě zasahují profesionální hasiči ze Zlína a Uherského Hradiště a dobrovolní hasiči ze Zlína, Lípy, Otrokovic, Vizovic, Lhoty u Malenovic, Rackové, Želechovic, Slušovic, Zádveřic a Fryštáku.

Jde o mimořádně velký požár, oheň zasáhl plochu o rozloze 50 krát 20 metrů. Uvnitř hoří plasty, okna, fólie a další stavební materiál. Hasiči se do haly museli dostat násilím, prořezávali vnější plášť, aby se dostali k jednotlivým ohniskům požáru. Hustý kouř, který z haly stoupá, nijak neohrožuje obytné zóny Zlína, ale drží se v okolí haly.

20:40 Velitel zásahu nahlásil lokalizaci požáru v hale o ploše 50 krát 20 metrů. Nadále pokračují intenzivní hasící práce.

22:00 Před desátou hodinou se při zásahu zranil jeden z hasičů, kvůli zranění nohy byl ze zásahu odvolán. Hasiči hasí další ohniska požáru, uvnitř haly se mohou pohybovat pouze v dýchacích přístrojích. Hoří jak materiál skládaný do výšky, tak ten uložený v regálech. Na některých místech se úložné systémy zhroutily. Hasiči budovu i nadále ochlazují.

22:30 Požár se podařilo výrazně utlumit, z místa odjela polovina hasičských jednotek. Zbylí hasiči budou uhašovat menší ohniska požáru a halu hlídat.

23:00 Hasiči postupně rozebírají hromady zničeného stavebního materiálu a dohašují skrytá ohniska. Na místě stále zůstává pět cisteren, výšková technika a deset hasičů, kteří budou na místě do rána.