Zahrady v Kroměříži se vrátí k podobě ze 17. století

Kroměříž – Obnova Květné zahrady v Kroměříži je zase o něco blíž k realizaci. Tento týden získali památkáři všechna stavební povolení a v nejbližších týdnech vypíší výběrová řízení na firmy, které nejen světově unikátní zahradu, ale i Podzámeckou zahradu a části zámku obnoví. Projekt oživení zahrad a vznik Národního centra zahradní kultury vyjde na 337 milionů a dokončen by měl být do roku 2014.

Obě zahrady jsou významnými představitelkami svého typu parku. Květná zahrada spolkne největší část financí, práce se budou týkat kromě zeleně i cest a vodních toků. Zahrada se v budoucí podobě navrátí ke vzhledu z konce 17. století, kdy vznikla podle návrhu architekta Giovanniho Pietra Tencally. Jen v minimální míře budou zachovány úpravy Pavla Janáka z poloviny 20. století.

V další etapě dojde k oživení Pomerančové a Holandské zahrady, které vznikly počátkem 18. století. Zahrady tvořily samostatné celky uvnitř Květné zahrady, měly být evropsky raritním výtvorem. „Proto se v Holandské zahradě pěstovaly velmi vzácné cibulovité rostliny, jako narcisy a tulipány, které bylo ve druhé polovině 17. století zvykem dovážet z Holandska,“ popsal koordinátor projektu obnovy Květné zahrady Ondřej Zatloukal. V Pomerančové zahradě, jak název napovídá, zahradníci do volné půdy zasadili citroníky a pomerančovníky. Bylo unikátem, aby se ve střední Evropě pěstovaly subtropické plodiny jinde než v květináčích.

Koordinátor projektu obnovy Květné zahrady Ondřej Zatloukal (zdroj: ČT24)

„Tato část zahrady se bude vracet přesně do původní podoby, znovu se tam umístí ústřední fontána se sochou Neptuna,“ dodal Zatloukal. Neptunovu kašnu zakomponují architekti do krajiny stejně jako pstruží rybníky a bazén u voliéry. Podstatná část peněz půjde na návštěvnicky nepřístupná, zaniklá nebo zdevastovaná místa.

Část peněz půjde na obnovu Podzámecké zahrady a vznik Národního centra zahradní kultury

Podzámecká zahrada představuje anglický styl, volnou krajinu, která vypadá jen zdánlivě neudržovaně. Od hlavního vstupu z ulice Na Kopečku, kde jsou hlavní atraktivity zahrady, se mohou návštěvníci vějířovitě rozptylovat.

Částečné rekonstrukce se dočká i zámek, kde stálé expozice představí historii zahrad i zámku. V jednom z pater vznikne Národní centrum zahradní kultury, kde bude možné bádat v knihovnách a depozitářích zámeckých sbírek. Právě tady se budou zahradní architekti, zahradníci i památkáři učit, jak na obnovu zahrad a parků, kteréch Národní památkový ústav spravuje po celé České republice stovky.

  • Socha Neptuna se vrátí zpět do Holandské zahrady autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2371/237021.jpg
  • Jeden ze skleníků v kroměřížských zahradách autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2371/237022.jpg