Klub Fléda je pod palbou desítek kontrol

Brno – Více než sto dvaceti kontrol městské policie se minulý měsíc dočkal brněnský klub Fléda a jeho okolí. Alternativní scéna na Štefánikově ulici je pod drobnohledem všech stran. Obyvatelé okolních domů si často stěžují na hluk, klub proto kromě strážníků kontrolují i hygienici a kulturní komise městské části. V souvislosti s tím je jeden z královopolských zastupitelů - Jan Kratochvil (TOP 09) - podezřelý ze střetu zájmů. Jako člen kulturní komise údajně hlasoval o stížnostech na klub, sám je přitom majitelem sousedního domu. Na problém jako první upozornil Brněnský deník.

Jan Kratochvil měl údajně ještě jako člen kulturní komise podat komisi podnět, který řešil hluk a nepořádek v okolí Flédy, a o problému s klubem i hlasoval. Kratochvil je ale zároveň majitelem sousedního domu, který ke klubu těsně přiléhá. Na možný střet zájmů proto ostatní zastupitele upozornil jejich kolega René Pelán (Královopolští patrioti). Zastupitelé se proto rozhodli podat podnět kontrolnímu výboru radnice. „Zatím to stále šetříme. Podle předběžných zjištění, když se na Flédu posílala kontrola a když se to projednávalo, tak pan Kratochvil hlasoval, i když je ve střetu zájmů,“ řekl předseda kontrolního výboru Roman Vykoukal (ČSSD). 

Kratochvil, který na své členství v komisi nedávno rezignoval, se obvinění brání. „Jaký je to střet zájmů, když já jsem majitelem domu, kde mám šedesát nájemníků a oni si mi stěžují, že tu nemůžou bydlet. Nám se odstěhovali za poslední měsíc tři rodiny,“ uvedl Kratochvil. 

Klub Fléda řeší mnohonásobný nárůst stížností (zdroj: ČT24)

Provozovatel: Stížnosti hraničí se šikanou 

Strážníci v poslední době přijímají týdně desítky stížností na nadměrný hluk a nepořádek, a to zejména v noci. „Řešili jsme tam spoustu problémů, ale spíš drobnějších věcí. Problém ovšem není ani tak v samotném klubu, jako spíš v návštěvnících, kteří se v noci rozcházejí domů,“ popsala mluvčí městské policie Denisa Kapitančiková. Provozovatele klubu obrovský nárůst stížností zaráží. Klub funguje stejně už několik let. „Ten klub má desetiletou tradici a samozřejmě že se nějaké stížnosti objevovaly, sem tam, řádově jednou za půl roku, nicméně fakt je, že od posledních komunálních voleb se stížnosti rapidně zvedly, a to až na neuvěřitelný počet třeba několik desítek měsíčně,“ řekl provozovatel klubu Fléda Lukáš Stara. 

Od začátku roku už klub kontrolovala hygiena, stavební i živnostenský úřad, vše na základě podnětu. Provozovatel Stara mluví o tom, že situace už začíná hraničit se šikanou. Podle jeho slov se vedení Flédy snaží všemožně eliminovat nepříjemnosti, které místním obyvatelům klub způsobuje. „O úklid ulice před Flédou se po koncertech stará najatá úklidová firma a chování návštěvníků usměrňuje ochranka,“ uvedl Stara. Hygienici letos kontrolovali Flédu třikrát, překročení hlukových limitů zaznamenali jen jednou. Provozovatel slíbil nápravu. Stejně jako u strážníků měří hygienici hluk na základě stížností občanů. „Počet kontrol z naší strany není nijak závratný. Minulé dva roky jsme Flédu nekontrolovali vůbec,“ uvedl vedoucí jednoho z odborů jihomoravské hygienické stanice Miroslav Staněk. 

Radnice se zatím snaží vyhnout radikálnímu řešení, kterým by například omezila noční provoz klubu. Pokud by se zastupitelé rozhodli otevírací dobu klubu omezit, přiznává provozovatel, že by to znamenalo konec.