Soudcoval a zároveň podnikal v hazardu, teď má usednout do čela soudu

Brno - Výběrové řízení na nového předsedu brněnského městského soudu je u konce. Do jeho čela komise nominovala nynějšího místopředsedu Aleše Dufka. Odcházející šéfka soudu a zároveň členka komise Marcela Komárková se ale pod takové rozhodnutí odmítla podepsat. Svého nástupce odmítá kvůli jeho „morálnímu profilu“ – tedy zřejmě kvůli tomu, že Dufek v devadesátých letech podnikal a zároveň soudil.

Dufek od března 1992 do února 1996 působil jako společník ve firmě svého otce Victoriagame, která pronajímala výherní automaty provozovatelům restaurací a heren. Od roku 1994 ale zároveň začal soudit. Takový souběh je přitom v rozporu se zákonem o soudech a soudcích, který kromě například vědecké, pedagogické nebo literární zakazuje jakoukoliv jinou výdělečnou činnost.

Nevědomost omlouvá?

Aleš Dufek se omlouvá nevědomostí. „Fakticky jsem ve firmě nepůsobil, nevyvíjel jsem tam žádnou činnost, proto jsem tuto skutečnost po nástupu do soudcovské funkce pominul. Hned jak jsem si to uvědomil, došlo k nápravě,“ uvedl Dufek pro ČT. O tom, že byl zvolen komisí do čela soudu, nevěděl, stejně tak o komplikacích, které jeho podnikání způsobilo. „Nevnímám to jako nic zásadního, nikdy jsem fakticky nepodnikal, vždycky jsem byl jako zaměstnanec,“ uvedl soudce.

Zda Dufek skutečně usedne do čela soudu, to není jisté. Krajský soud, který šéfa nižšího soudu nominuje, si musí poradit s postojem Marcely Komárkové, která odmítla podepsat zápis z jednání komise a své důvody chce objasnit ministru spravedlnosti Jiřímu Pošpíšilovi. A právě ministr tak zřejmě rozhodne, koho do funkce uvede. Druhý v pořadí se ve výběrovém řízení umístil soudce Miroslav Král.

Vydáno pod