Soud už podruhé zastavil stavbu Bauhausu v Brně-Ivanovicích

Praha/Brno - Městský soud v Praze po roce znovu zastavil kontroverzní stavbu hobbymarketu Bauhaus v Brně-Ivanovicích. Stavba, proti které se ostře postavila skupina místních obyvatel, byla soudem přerušena už loni v červenci. Odvolací soud ji ale poté znovu povolil - odpůrci se obrátili na nesprávný soud.

Městský soud v Praze pozastavil účinnost certifikátu autorizovaného inspektora, který pro projekt nákupního střediska nahrazoval stavební povolení. „Certifikát vydaný autorizovaným inspektorem ztrácí účinky minimálně do skončení řízení u soudu prvního stupně,“ potvrdila mluvčí soudu Martina Lhotáková. Práce na jedné z nejkontroverznějších staveb v Brně se tak musely zastavit. Nový Bauhaus je přitom už téměř před otevřením.

Jelikož ale autorizovaný inspektor vydal na stavbu areálu Bauhausu hned několik certifikátů a pozastavený je jen jeden z nich, dělníci mohou klidně pokračovat v práci například na příjezdových trasách. Developer, který hypermarket staví pro Bauhaus se k rozhodnutí soudu nechtěl vyjádřit a společnost Bauhaus nechce být se stavebními problémy spojovaná.

Proti stavbě hobbymarketu brojí skupina místních obyvatel už několik let. Obávají se hluku, prašnosti a dopravních kolapsů. Podporuje je také občanské sdružení Nesehnutí. Společnost kvůli přerušení stavby přišla už o několik milionů korun. „Usnesení soudu vítáme. Bylo by samozřejmě lepší, kdyby soudy a úřady reagovaly rychleji, celá situace se mohla vyřešit, ještě než se začalo stavět,“ řekl za odpůrce Jiří Koželuh z Nesehnutí. Uvedl také, že tentokrát si lépe pohlídají, aby developer, který hobbymarket pro Bauhaus staví, práce skutečně zastavil. Před rokem totiž nařízení soudu dlouho nerespektoval. 

Investor ve zkráceném stavebním řízení nebral ohled na obyvatele

Místo řádného stavebního povolení si investor zařídil pouze takzvaný certifikát od soukromého inspektora, jednoznačně však nesplňuje stavební zákon. U soudu si lidé stěžovali, že při zkráceném stavebním řízení nebral inspektor ohledy na jejich námitky, a vydané stavební povolení je tak podle nich protiprávní.

Ivanovický Bauhaus
Zdroj: ČT24

„Okolní domy se nacházejí až za komunikací Černohorská a realizací stavby hobbymarketu nemohou být a ani nebudou dotčena vlastnická práva majitelů těchto rodinných domů,“ bránil investora autorizovaný inspektor Milan Teigiser. Stavební zákon sice říká, že firma musí sousedy jako účastníky stavebního řízení oslovit, umožňuje však prostřednictvím zmíněného certifikátu zkrátit stavební řízení bez ohledu na připomínky dalších dotčených osob.

„Certifikát byl podle nás vydán pokoutně a v rozporu se stavebním zákonem. Bauhaus nás prostě podvedl,“ tvrdí Petra Štěrbáková-Täuberová z organizace Klidné Ivanovice, která sdružuje aktivní obyvatele Ivanovic.

Jiří Koželuh (Nesehnutí) k pozastavení stavby Bauhausu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod