Zpěvem, dobrým jídlem, kalíškem pravé domácí slivovice a především dobrou náladou obnovili Loučané dávno zapomenutou tradici trnkového koštu. První se tady konal přesně před šedesáti lety. Jeho neoddělitelnou součástí je pořádná hostina, které dominují potraviny vyrobené – jak jinak – z trnek. „Ženy tady z dědiny byly ochotné a napekly to, co vaří běžně doma k jídlu. Nebo také to, co se vařívalo dřív,” vysvětluje starostka obce Anna Vašicová.
Hostina byla letos opravdu rozmanitá. Mezi nabízenými pochutinami nechyběly kynuté knedlíky, trnková omáčka s uzeným a knedlíky, patenty nebo koláčky a různé další zákusky. Na jejich výrobu byla samozřejmě použita pravá trnková povidla. Ruku k dílu přiložila i sama starostka: „„Já jsem pekla Honzovy buchty. S trnkama.”
Ať už trnky vařené nebo trnky tekuté, shodli se dnes v Louce všichni na jednom: Oboje dvoje je dobré. „A bylo by dobré, kdyby sa to udržalo,” dodává místní lidový zpěvák Antonín Mička. Obec i zahrádkáři by se i nadále každý rok rádi scházeli a z letošního dvojitého koštu by už za rok chtěli mít košt trojitý.