Sociálně nepřizpůsobivé občany Havlíčkova Brodu má oddělit plot

Havlíčkův Brod - Mezi bytovými domy u vlakového nádraží by měl brzy vyrůst drátěný plot. Obyvatelům zrekonstruovaného družstevního domu vadí městský dům se sociálním bydlením pro nepřizpůsobivé občany, který je v jejich sousedství. Stěžují si na zápach a ničení majetku. Konflikty zde často řeší městská policie. Podle nájemníků má plot chránit jejich majetek.

Podle místostarosty Havlíčkova Brodu Čeňka Jůzla (KDU – ČSL) to bude klasický drátěný plot o výšce asi 180 cm. Jakoukoliv podobnost se zdí v ústecké Matiční ulici ale Jůzl odmítá. „Oddělují se pozemky, ne obyvatelé,“ řekl. Někteří Romové to ale cítí jinak. „Buď nás chtějí vyštvat, nebo nám ublížit, nic jiného v tom nevidím,“ myslí si jeden z obyvatel sociálních bytů. V městském domě v ulici 5. května bydlí 12 rodin, 11 z nich je romských.

Výstavbě plotu už podle radnice teoreticky nic nebrání. Nyní se jedná o tom, kdo stavbu zaplatí. Obyvatelé družstevního domu si myslí, že za nájemníky sociálních bytů nese odpovědnost i město, které je tam umístilo. Místostarosta ve spolufinancování plotu ze strany města nevidí problém. Stavba má začít na konci zimy, až rozmrzne půda.

Vydáno pod