Pojišťovna nechce zaplatit za škody v humpoleckém dětském domově

Humpolec - Dětský domov v Humpolci zaplavila voda při nedávném krupobití, ale skutečná pohroma přišla až teď. Pojišťovna odmítá uznat škodu. Ta zahrnuje zničenou novou výmalbu pokojů, promáčené koberce, nenávratně poškozený dřevotřískový nábytek a také škody na výpočetní technice nebo rozvodech internetu. Kroupy ucpaly okapy a voda se dostala pod střechu.

Ředitel dětského domova v Humpolci Pavel Matoušek popsal, že voda stříkala ze stropu až do půlky místnosti. Než vychovatelky stačily odklidit nábytek, bylo prý promočené. Likvidátor pojišťovny ale řediteli dětského domova oznámil, že kroupy nijak viditelně neponičily střechu, a že se tedy nejedná o živelnou pohromu, na kterou se vztahuje pojistka.

Do objektu zateklo vadnou konstrukcí, jak říká Marek Vích z pojišťovny Kooperativa. Mluvčí Krajského úřadu kraje Vysočina Jitka Svatošová je však toho názoru, že šlo o živelnou pohromu. Následky by tedy měly být takto pojistitelem ohodnoceny. Ředitel odhaduje, že škoda bude představovat desítky tisíc korun, jen za novou výmalbu pokojů zaplatili před měsícem 30 tisíc.

Marek Vích dodal, že může být zadán soudně znalecký rozbor, který by měl situaci vyřešit. Odborníci z majetkového odboru kraje Vysočina se chtějí problémem důkladně zabývat hned po velikonočních svátcích.

Vydáno pod