Záchranáři nacvičovali zásah v objektu Čepra

Jihlava - Sklad paliv ve Šlapanově na Vysočině, kde jsou uloženy i státní rezervy pohonných hmot, dnes zachvátil velký požár. Tedy jen jako. Přesto vše na místě připomínalo skutečnou havárii. Cvičení mělo důkladně prověřit součinnost jednotlivých složek integrovaného záchranného systému. Jeho součástí byla i evakuace části podniku a nedalekého vlakového nádraží.

Je 12:30 a v areálu společnosti Čepro dojde k výbuchu unikajícího plynu. Následný požár si vyžádá několik obětí na životech a dvě desítky vážně zraněných. Takový je počáteční scénář velkého cvičení, které dnes prověřilo celý Integrovaný záchranný systém kraje Vysočina. „Úplně poprvé zde hasiči procvičují třídění zraněných v nebezpečné zóně metodou start a následně zraněné předávají do péče záchranářů,“ informuje mluvčí hasičů Vysočiny Petra Musilová. „Takováto velká cvičení probíhají zhruba jednou za šest let. V mezidobí ale probíhá několik menších cvičení,“ uvádí vedoucí střediska Čepro Šlapanov Kamil Tesárek.

Šlapanovské Čepro je jedním ze dvou největších skladů pohonných hmot v Česku, kde jsou chráněny statisíce kubíků paliv. V rámci cvičení odtud tentokrát unikl velký mrak propanbutanu a ohrožoval i nedalekou obec. „Záchranáři budou provádět evakuaci osob z prostoru nádraží a dál vyrozumění a varování, tedy všechny činnosti, které s tím souvisí,“ říká ředitel havlíčkobrodských hasičů Jaroslav Nácovský.

Věrně nalíčení figuranti z řad studentů důkladně prověřili schopnosti zdravotníků vyrovnat se zmatkem při hromadném neštěstí a také schopnost hasičů zvládnout pacienty v šoku. „Řešili jsme případy od popálenin přes traumatizované pacienty až po pacienty, kteří tu událost nepřežili,“ vypočítává Miroslav Havlík ze záchranné služby kraje Vysočina.

Nejbližší podobně velké cvičení na Vysočině proběhne v září na Třebíčsku, kde se bude prověřovat schopnost zásahu po pádu letadla.

Vydáno pod