Strojírenský gigant Vítkovice se otevřel zvědavcům

Ostrava – Lokomotiva na zemní plyn, obří hřídel nebo obří model budoucnosti národní kulturní památky Dolní oblast – to je pouze malá část ze zajímavostí, které divákům nabídl ostravský strojírenský gigant Vítkovice u příležitosti dne otevřených dveří. Akci společnost pořádá, protože by se chtěla více otevřít veřejnosti a seznámit obyvatele města se svou minulostí, současností i budoucností. Proto se 1. května pravidelně otevírají brány holdingu pro širokou veřejnost, současné i bývalé zaměstnance a jejich rodinné příslušníky, aby se mohli podívat na jednotlivá pracoviště a provozy.

Ověřit si princip použití CNG , tedy stlačeného zemního plynu v dopravě – právě tento důvod vedl společnost Vítkovice Doprava k přeměně původně naftové posunovací lokomotivy na ekologický pohon. „Kromě zelené energie je lokomotiva zmodernizovaná, jízdní vlastnosti však zůstaly stejné jako u nafty,“ uvedl strojvedoucí Pavel Koláček a Jaromír Scelavík z provozu Vítkovice Doprava doplnil: „Jsme první v České republice. Základními přednostmi lokomotivy by mělo být zejména snížení hlučnosti a také dramatické snížení spotřeby.“

Pozornost návštěvníků přitahoval i altánek na zahradě Vítkovického zámku s modelem Dolní oblasti od architekta Josefa Pleskota, který ukazuje, co historické železárny čeká. „Jsme v centru města a fabrika město ovlivňuje velmi výrazným způsobem. Toto je jediný den v roce, kdy se lidé mohou podívat, co je tady nového,“ poukázal generální ředitel společnosti Vítkovice Machinery group Jan Světlík. Tradičně největší pozornost, především dětí, přitahovala výroba šedesátitunových zalomených hřídelí do lodních motorů.

Reportáž Mojmíra Žáčka (zdroj: ČT24)

V loňském roce přišlo do vítkovické továrny na den otevřených dveří přes 20 tisíc lidí, letos jich bylo kvůli nepříznivému počasí o něco méně.