Lidé v Moravskoslezském kraji budou letos na dovolené šetřit

Ostrava - Lidé v Moravskoslezském kraji utratí letos za dovolenou méně než loni. Počet lidí, kteří cestují do finančně náročnějších destinací, navíc klesl o 20 procent. Lidé v kraji volí nejčastěji dovolenou v tuzemsku. Ze zahraničí vede Chorvatsko. Vyplývá to z údajů Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Případných krachů cestovních kanceláří a agentur se podle odborníků lidé obávat nemusejí. Trh byl údajně od nestabilních společností pročištěn již dříve.

Lidé jsou letos podle cestovních kanceláří při utrácení peněz opatrnější a volí spíše levnější dovolenou. Na popularitě opět získává Chorvatsko, ale i pobyty v tuzemsku nebo prázdniny na vlastní chalupě. „Když jsme jezdili na dovolenou předtím, tak to bylo ze společného zdanění manželů a teď už se muselo šetřit,“ říká například jedna z v anketě oslovených žen v Ostravě.

„Změnu jsme pocítili především v nižším zájmu o zájezdy vyšší cenové kategorie, zejména do exotických destinací,“ tvrdí zástupce cestovní kanceláře Marcel Matušák. „Lidé, kteří původně chtěli do jiných destinací, cestují letos do Chorvatska, kde jednoznačně preferují jistotu, klid a bezpečí chorvatského jadranu,“ potvrdil i zástupce další cestovky Libor Šugárek.

Velkého překvapení se letos dočkají lidé, kteří spoléhají na nabídku last minute. Ta je totiž letos omezenější než tomu bylo v loňském roce a sehnat dobrý zájezd na poslední chvíli je proto velmi těžké. „Těchto zájezdů je málo a myslíme si, že ten výběr bude velice zúžený,“ souhlasí Marcel Matušák. „Cestovní kanceláře samozřejmě snížily kapacity takovým způsobem, aby se nedostaly ekonomicky do problémů a samozřejmě, aby těch last minutů nebylo příliš mnoho,“ vysvětluje Tomio Okamura z Asociace Českých cestovních kanceláří a agentur.