Ve Slezském divadle mají vystoupení řemeslníci

Opava – V opavském Slezském divadle začala rozsáhlá rekonstrukce, má přinést větší komfort nejen divákům, ale i hercům. Modernizace si vyžádá 114 milionů korun. Od září tak bude Slezské divadlo hrát v Opavě provizorně v jiných prostorách, herce čeká hostování po republice a v zahraničí. Počátkem devadesátých let minulého století prošla generální rekonstrukcí samotná budova divadla, nyní přišly na řadu další prostory: interiér, hlediště i jeviště. Současná obnova je realizovaná díky vstřícnému přístupu a pochopení Magistrátu města Opava a díky příspěvku ze strukturálního fondu EU.

Prkna, která znamenají svět, opustili umělci, aby je vystřídali řemeslníci. Modernizovat se bude všude: na jevišti, v hledišti i v zázemí. „Předáváme staveniště, dnešním dnem celá rekonstrukce začíná. Zařízení, které tu dnes je, nevyhovuje technicky ani po stránce bezpečnosti,“ uvedl ředitel Slezského divadla Jindřich Pasker a asistentka režie Marta Vaňkátová doplnila: „Několikrát se stalo, že se sekla točna a muselo se to řešit během představení.“

Po rekonstrukci bude divadlo plně klimatizované, hlediště dostane nové sedačky a hlavně se zkvalitní technické parametry. Zlepší se akustika, osvětlení i efekty na jevišti. „Z hlediska obsluhy se v podstatě změní vše. Dosud byly tahové jednotky na ruční pohon - jednalo se o manuální práci, po rekonstrukci bude obsluha jednoduchým dotykovým displejem,“ prohlásil technický ředitel společnosti OCHI inženýring Radim Rojek. Rekonstrukce vyjde asi na 114 milionů korun, po modernizaci by Slezské divadlo mělo podle ředitele patřit mezi 8 evropských divadel s takovou technikou. „Z integrovaného plánu rozvoje města, což jsou evropské peníze, by mělo jít 92 procent a zbytek doplácí město,“ dodal náměstek primátora města Pavel Mališ (ODS).

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

První premiérou, která se ve zmodernizovaném divadle uskuteční, bude v únoru příštího roku opera Samson a Dalila.

V opavském Slezském divadle začala rozsáhlá rekonstrukce, má přinést větší komfort nejen divákům, ale i hercům.
Zdroj: ČT24