V Krnově poděkovali hrdinům, kteří zneškodnili lupiče s granáty

Krnov - Vedení Krnova a Moravskoslezského kraje poděkovalo deseti statečným, kteří zneškodnili pachatele loupežného přepadení směnárny v místím obchodním domě Prior. K incidentu došlo loni v září. Pachatel při něm odpálil granát a na místě zemřel. Čtyři policisté a tři civilisté teď za odměnu dostali patnáct tisíc korun. Tři odměnění obdrželi také čestná uznání.

Prodavačka, výpravčí, zámečník a čtyři policisté – ty všechny ocenili za hrdinství starostka Krnova a hejtman Moravskoslezského kraje v obřadní síni krnovského městského úřadu. Všichni získali finanční dar a zranění navíc poukaz na rehabilitační pobyt v lázních. „Je vidět, že ten stav rukou se každý den lepší, ale trvalé následky prý bohužel budu mít – neohnu tu ruku úplně, mám křivé prsty, neudělám klik,“ říká jeden z oceněných, výpravčí Daniel Petr. „Nějaké léčení ještě probíhá, chodím na rehabilitace a jde to pomaličku, ale jde to,“ nestěžuje si policista Robert Závěšický.

„My jsme čekali, až budou policisté schopni dojít sem k nám, nechtěli jsme jim předávat dary někde v nemocnici,“ vysvětluje, proč k ocenění statečných došlo až několik měsíců po události, starostka Krnova Alena Krušinová. Na hrůzný zážitek si budou všichni zúčastnění pamatovat asi do konce života. 30. září loňského roku přesně ve 14:15 přepadl směnárnu v OD Prior do té doby netrestaný třiačtyřicetiletý muž z Bruntálska. Loupeží chtěl pravděpodobně získat peníze na zaplacení dluhů z podnikání. Měl u sebe pistoli a dva granáty. Jeden z nich mu z ruky vyrazila prodavačka. Útočník však stihl ještě vystřelit. Když ho ale zalehl policista, aby ho spoutal, muž pod sebou odpálil druhý z granátů. Na místě zemřel. Výbuch zranil čtyři policisty a dva civilisty.

„Udělal bych to samozřejmě znovu,“ říká bez zaváhání policista Robert Závěšický. Vyšetřování kauzy stále probíhá, police plánuje, že případ uzavře do konce února, nicméně už vyloučila, že by se na loupeži podílely i nějaké další osoby. „Policie tento případ prověřuje jako zločin vraždy a nedovoleného ozbrojování. Motiv ještě nadále zkoumáme a probíhají i expertizy munice,“ uvedl ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Tomáš Tuhý.

  • Ocenění hrdinové autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2257/225677.jpg
  • Archivní foto z místa události autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2257/225678.jpg