Mošnovské letiště hlásí další úbytek cestujících

Ostrava, Mošnov - O létání z ostravského letiště v Mošnově lidé nemají zájem. Už druhým rokem hlásí letiště pokles cestujících. Loni zde odbavili 280 tisíc lidí, což je téměř o deset procent méně než předloni. Pokles pasažérů vidí vedení letiště ve špatné ekonomické situaci obyvatel. Ostravské letiště tak sází na rozšíření nákladní dopravy, kterou se loni podařilo navýšit. Zisk chce použít na přilákání nízkonákladových dopravců do Ostravy. Právě ti by mohli leteckou dopravu rozhýbat.

Milion pasažérů mělo letos projít ostravským letištěm Leoše Janáčka v Mošnově. Takový byl původní plán vedení letiště, které patří Moravskoslezskému kraji. Řeč čísel je ale neúprosná. Druhým rokem pokračuje úbytek cestujících. Plánovaný milion se smrsknul na necelou třetinu. „Podle našich statistik to vypadá tak, že na cestující stále ještě doléhá krize a dávají přednost cestování na dovolenou autem do bližších destinací,“ uvedla mluvčí Letiště Leoše Janáčka v Mošnově Michaela Kubešová.

„Neustále jednáme s různými dopravci, ať už jsou to nízkonákladové nebo velké letecké společnosti,“ říká přesto náměstek hejtmana MS kraje Miroslav Novák. Nejbližší konkurenty ostravského letiště ale tyto problémy nedrtí. Například letiště v Katovicích loni odbavilo dva  a půl milionů cestujících. Kromě charterových letů na dovolenou roste i počet pravidelných linek. „Konkurence Ostravy je stále menší a menší. Nepodařilo se ji rozvíjet tak rychle jako Katovicím. Důvodem je i to, že my působíme na skutečně velkém trhu. Slezsko má pět milionů obyvatel, a to je velký potenciál,“ myslí si ředitel Letiště Katovice Artur Tomasik.

Naopak Ostravě investoři v letecké dopravě nevěří. Klesá jak počet pravidelných letů, tak charterů. Například ostravská letecká společnost CCA letos rozšiřuje pravidelné lety do ruských velkých měst. S Ostravou ale nepočítá, bude létat z Brna a Karlových Varů. „Reagujeme na požadavky tour operátorů, leteckého trhu a samozřejmě klientů,“ potvrdila mluvčí CCA Hana Georgiánová. „České aerolinie jsou doma na ruzyňském letišti. V současné době tedy z Ostravy nebudeme létat jinam než do Prahy,“ říká i mluvčí ČSA Hana Hejsková.

  • Letiště Mošnov autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2278/227706.jpg
  • Letiště Katowice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2278/227707.jpg