Severní Moravu stále trápí smog

Ostrava - Množství polétavého prachu v ovzduší v Moravskoslezském kraji i dnes ráno vysoce překračovalo zákonem povolené limity. Na Ostravsku, Karvinsku a Třinecku nadále platí smogová situace, kterou meteorologové vyhlásili v pátek. Nejhorší situace byla odpoledne v Havířově, Bohumíně, Českém Těšíně na Karvinsku a Frýdku-Místku, kde naměřili koncentrace prachu v ovzduší přes 200 mikrogramů na metr krychlový. Limit je přitom 50 mikrogramů. Minimálně dvojnásobně je limit překročen na všech měřicích stanicích. Meteorologové navíc nepředpokládají, že by se imisní situace měla během dneška a noci změnit. Aktuální stav ovzduší můžete sledovat zde.

Největší znečišťovatelé, kteří mají platné regulační řády, musejí už od pátku dodržovat stanovená ekologická opatření. Pracovníci České inspekce životního prostředí navíc začali jejich dodržování kontrolovat. Hromadná doprava v Ostravě jezdí zdarma.

Ovzduší v průmyslových oblastech Moravskoslezského kraje patří dlouhodobě k nejhorším v Evropě. Lidé, kteří mají chronické dýchací potíže, nemoci srdce, a malé děti by neměli v současné době vycházet ven. Řidiči by měli omezit jízdy. Ostravský dopravní podnik ve dnech smogové regulace přepravuje cestující zdarma.

Telefonát Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)