Starostové na Vysočině nechtějí další přehrady

Jihlava - Obce na Vysočině bojují proti záměru vybudovat na svých územích nové vodní nádrže. Nelíbí se jim totiž plány ministerstva zemědělství, podle kterých by některé vesnice mohly skončit pod vodou. Starostům také vadí, že se o všem rozhoduje bez nich.

Kvůli obavám z klimatických změn ministerstvo vytipovalo několik území, která by byla vhodná pro akumulaci povrchových vod. Ve více než šedesáti lokalitách by tak mohly vzniknout přehrady. Na Vysočině se jedná o osm míst, na kterých se kvůli tomu nesmí stavět.

Většina místních lidí i starostů ale o záměru zatím vůbec neví. Například o tom, že by mohl skončit pod vodou Štěpánov na Havlíčkobrodsku, se místní dozvěděli jen náhodou a odmítají kvůli tomu schválit územní plán. Ministerstvo proto ustoupilo a slíbilo posunout hráz asi o 100 metrů, aby domy zůstaly nad vodou. Zatopen by mohl být také Macourov. „Kdyby se u nás konalo referendum, pochybuji, že by se našel jediný hlas pro přehradu,“ domnívá se starosta Macourova Jan Čepl. Ministerstvo tvrdí, že dotčená oblast se bude projednávat v březnu, a starostové tak budou mít možnost se k věci vyjádřit.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Místa vytipovaná pro vodní nádrže se podle starostů začínají vylidňovat, snížily se ceny nemovitostí a úřady povolují nové stavby jen ve výjimečných případech.