Víceletých gymnázií ve Zlínském kraji ubyde

Zlín - Po propadu počtu žáků na základních školách se malý počet studentů přesouvá do středního školství. Ve věkové skupině mezi 15 až 18 lety má do roku 2014 dojít až ke čtvrtinovému poklesu a podle výroční zprávy České školní inspekce jsou již dnes střední školy naplněné v průměru z 65 procent. Důsledkem je snižující se kvalita středoškolského vzdělání, a proto kraje ve spolupráci s ministerstvem školství přistupují k rušení nebo slučování vzdělávacích ústavů. Zlínský kraj počítá s tím, že víceletých gymnázií ubyde. Přesný postup ale kraj zatím nezveřejnil.

Ve Zlínském kraji jsou obory víceletých gymnázií vyučovány na 12 gymnáziích zřizovaných Zlínském krajem a na dvou školách jiných zřizovatelů. V nynějším školním roce studuje v oborech osmiletých gymnázií, která zřizuje hejtmanství, 3 314 žáků.

Přesný postup snižování počtu víceletých gymnázií Zlínský kraj zatím nezveřejnil. Nicméně podle radního pro školství Josefa Slováka (ODS) záleží na dlouhodobém záměru České republiky a „dalších možných krocích vedoucích k redukci počtu nabízených tříd v prvním ročníku“. „Myslím, že ředitelé těch gymnázií, kterých se to bude zřejmě týkat, tuto informaci již mají,“ uvedl Slovák. Krajský radní zároveň soudí, že je nutné dbát především na kvalitu školství, nikoliv na kvantitu. Dodal, že s tím souvisí například i optimalizace a slučování středních škol, což Zlínský kraj již několik let praktikuje. V roce 2000 zřizoval 158 školských zařízení, nyní to je zhruba 110 organizací.

Vydáno pod