Volby v Č. Těšíně jsou platné, soud zamítl všechny žaloby

Ostrava – Krajský soud v Ostravě dnes zamítl všechny žaloby na platnost opakovaných voleb v Českém Těšíně. Zástupci dvou subjektů ale ještě zvažují podání stížnosti k Ústavnímu soudu. Volby jsou ale platné a zvolené zastupitelstvo tak může začít pracovat. Podle soudu se nepotvrdilo, že by se hlasy během voleb masově nakupovaly. Údajně se prokázal jen jediný případ, který ale na celkový výsledek voleb neměl vliv. Kupčení nepotvrdila ani policie, soud nepřesvědčily ani závěry nevládní organizace Transparency International, která na průběh opakovaných voleb dohlížela. Soud dnes zamítl i žalobu lídra kandidátky SOS pro Český Těšín Mariana Kuše, který se domáhal opakování voleb. Cítil se poškozen mediální kampaní proti své straně po podzimních volbách.

„Na čtyři roky bude město vedeno zastupiteli, kteří nebyli demokraticky zvoleni, ale koupeni,“ domnívá se Lubomír Matěj, který žalobu za Hnutí pro Těšín a Stranu zelených podal. S výsledkem soudního líčení nesouhlasí a zvažuje podání ústavní stížnosti. O stížnosti uvažuje i SOS pro Český Těšín. „Už jsem z toho unavená. Ústavní stížnost ale zvážíme,“ řekla Anna Kabotová, dvojka na kandidátce SOS pro Český Těšín.

Dosavadní starosta Vít Slováček (KDU-ČSL) chce svolat ustavující zasedání zastupitelstva na nejbližší možný termín. Zastupitelstvo by mělo zvolit i nové vedení. S podporou ODS se o post starosty bude ucházet právě Slováček. Obě strany mají v zastupitelstvu těsnou většinu: „Koaliční jednání byla dosud zmražena. Kostru nového vedení by měla tvořit KDU-ČSL a ODS. Budeme jednat i s dalšími o možném třetím členovi koalice.“

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

K soudu se dostaly celkem čtyři žaloby související s průběhem opakovaných voleb. Už v pátek soud zamítl návrh Strany pro otevřenou společnost (SOS), která se domáhala neplatnosti volby Mariana Kuše a několika jeho kolegů z SOS pro Český Těšín. Podle SOS je vedení strany ještě před opakovaným hlasováním odvolalo. Tento akt byl ale podle soudu neplatný. „Jako nezávislí kandidáti na kandidátce politické strany jsou totiž neodvolatelní,“ vysvětlila soudkyně Miroslava Honusová.

Podle důkazů dostal zaplaceno jen jeden volič

Dnes soud zamítl další tři žaloby. Jednu podali lidovci, ODS a Nestraníci, druhou pak koalice Hnutí pro Těšín a Strany zelených a také Lubomír Matěj. Druhá žaloba navíc chtěla, aby soud zrušil celé hlasování. To požadovali ve své žalobě rovněž kandidáti SOS pro Český Těšín, kteří podali třetí žalobu.

Podle pracovníků Transparency International se s hlasy kupčilo skrytěji a jeden hlas stál až 1500 korun. Podle Matěje se nakupovalo ve prospěch SOS pro Český Těšín a ČSSD. Ve stejném duchu žalobu podával i Kuś. Ten tvrdil, že hlasy voličů nakupovala i ODS a ČSSD. Podle soudkyně ale důkazy neprokázaly, že by nakupování hlasů mělo znaky organizovanosti a masovosti. Podle důkazů existuje jen jediný volič, který za hlas dostal zaplaceno. „To ale nemělo vliv na výsledek voleb,“ dodala. Sociální demokraté se chtějí proti obvinění bránit. „Budeme možná zvažovat přímé podání trestního oznámení pro poškozování strany v Českém Těšíně,“ řekl ČT místopředseda městské ČSSD Vladimír Kroček.