V dole Frenštát se nejspíš těžit nebude

Trojanovice - Aktualizovaná energetická koncepce státu na příštích 30 let zřejmě nebude počítat s těžbou uhlí v Dole Frenštát v Beskydech. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek to přislíbil zástupcům tamních obcí. Definitivní verzi připravované koncepce bude ale schvalovat vláda až za několik měsíců. Do té doby se ještě její návrh může změnit.

Obce v oblasti Beskyd nesouhlasí s těžbou černého uhlí v zakonzervovaném dole Frenštát. Proto požadují, aby s tím nepočítala ani Státní energetická koncepce. V pondělí o její aktualizované verzi jednali s ministrem Kocourkem. „Řekl, že nevidí potřebu vytěžení ložiska Frenštát, ale že tam o ložisku zřejmě zmínka bude,“ řekl starosta Trojanovic Jiří Novotný. „Ministr Kocourek slíbil, že zohlední jejich požadavky při přípravě Státní energetické koncepce,“ potvrdil mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Pavel Vlček.

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček ale upozorňuje, že energetická koncepce hovoří pouze o energetických potřebách státu, ale ne už o tom, kde se bude těžit. Důl Frenštát vybudoval stát v 80. letech. Společnost OKD už několik let neúspěšně usiluje o povolení k průzkumné ražbě. „Ta koncepce se projednává na mnoha ministerstvech, na různých odborných fórech, v parlamentu, takže těch variant je ještě mnoho a zatím je předčasné se k tomu vyjadřovat,“ uvedl mluvčí OKD Vladimír Sobol.

„Hlavně nechceme, aby tam bylo něco podobného jako navrhoval ministr Tošovský, že o ložisku Frenštát si má rozhodnout těžař, a pokud splní veškeré zákonné podmínky, může ložisko vytěžit,“ bojí se starosta Trojanovic Jiří Novotný. Aktualizovaná verze Státní energetické koncepce bude hotová asi v polovině roku. Pak ji projedná vláda.

  • Důl v Beskydech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2308/230788.jpg
  • Důl Frenštát autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2308/230790.jpg
Vydáno pod