Geologové u Hustopečí objevili ropu

Brno - Těžaři objevili nedaleko Hustopečí nové naleziště ropy. V lokalitě vranovického příkopu se zatím v minulosti nikdy netěžila ani nehledala. Naftaři zatím netuší, jak je ložisko bohaté, přesto doufají, že ropy se pod zemí skrývá dost a začnou ji brzy čerpat. Těžaři proto pokračují v dalších průzkumných vrtech a podrobném zkoumání lokality.

Dláta průzkumného vrtu ve vranovickém příkopu nedaleko Hustopečí se provrtala do hloubky více než dva kilometry pod povrch země. A težaři po rozboru vzorku z čerpací zkoušky zajásali. Ložisko ropy na Hustopečsku opravdu je. „Minulý týden byl ukončen průzkumný vrt, na základě kterého naši geologové rozhodli, že budeme pokračovat v průzkumných pracích, v objevování úplně nového ložiska ropy nebo zemního plynu v rámci vranovického příkopu,“ informuje mluvčí skupiny MND Dan Plovajko.

Tato skutečnost mimo jiné znamená, že k dvě stě tun těžké plošině přibudou ještě další. „V rámci průzkumné činnosti je naplánováno několik průzkumných vrtů. Tento byl první, tzv. pilotní, jehož cílem bylo ověřit předpoklady geologů,“ dodává Dan Plovajko.

Reportáž Zuzany Janákové (zdroj: ČT24)

S průzkumy začali geologové z polské firmy Geofyzika Krakov už před třemi lety. Pomocí uměle vyvolaného slabého zemětřesení zjistili, že u Hustopečí by se možný zdroj mohl vyskytovat. Po nich svou práci zahájili těžaři. Ve špinavém a hlučném prostředí se snažili výzkumy geologů ověřit. „V určitých intervalech bereme to, co jde z vrtu. Poté děláme rozbor, co to je, zda se jedná o písek nebo jíl,“ vysvětluje operátor Jan Hromek.

Ani teď ale nemají naftaři vyhráno. Zda se z tohoto průzkumného vrtu stane těžební, zatím jasné není. Teprve složité propočty totiž ukážou, jestli se surovinu vyplatí těžit.