Nahrávka: místostarosta přemlouval zastupitele k manipulaci se zakázkou

Brno - Policie v Brně řeší další případ nahrávky, na níž se mluví o manipulaci s veřejnými zakázkami. Tentokrát jsou místem činu brněnské Medlánky, kde měl údajně podle zvukového záznamu místostarosta Tomáš Slanina (ČSSD) přemlouvat zastupitele Michala Marka (Občané pro Medlánky), ať přesvědčí firmu s nejlepší nabídkou vzešlou z výběrového řízení k odstoupení. Důvod je podle nahrávky jasný, je to příkaz shora. Z magistrátu, od „šéfa investic“, který tam chce „svoji firmu“. Náměstek pro investice, bývalý starosta Brna-Bohunic Robert Kotzian, však jakékoliv ovlivňování odmítl. A zpět své tvrzení nakonec vzal i místostarosta Slanina. Podezření ze snahy manipulovat zakázkou ale stále zůstává.

Výběrové řízení, o kterém se na nahrávce hovoří, je soutěž o návrh projektové dokumentace na dostavbu půdní vestavby Základní školy Hudcova. Přihlásily se do něj čtyři firmy. Měla by vyhrát ta nejlevnější, která nabídla zakázku udělat za 90 tisíc korun. Jenže to podle Slaniny - alespoň jak tvrdí nahrávka - není možné. Ostatní firmy totiž nabídly udělat projetkovou dokumentaci za 180 až 240 tisíc korun a to je suma, za kterou by se to mělo udělat. Ba co víc, je předem vybraná firma, které by se měla zakázka dát.

Marek: No a kdo by to měl jako vyhrát?
Slanina: Tam nám dali na výběr tři firmy, ty který to maj a je tam mezi nima. Jo ta prostřední,  cenou, v uvozovkách taková asi nejlepší nabídka, v uvozovkách jo, aby to prostě bylo.
Marek: A proč si to teda nevybírá samo město, když chcou si to takhle prostě ohlídat, ať si nechaj investorství na sobě a jsou v klidu.
Slanina: Aby potom nebylo řečeno, že si to zmanažovali úplně celý, jo, prostě oni vybrali projektanta, tudíž my jsme do toho nemohli nic kecat. Jo, todle už jsou prostě takový věci, který prostě musíme respektovat pokud chceme nebo ne.

Ten, koho se měla nahrávka týkat a kdo měl údajně podle záznamu na celé věci zájem, je bývalý starosta Brna-Bohunic Robert Kotzian (ODS), nynější náměstek brněnského primátora. „Jsem z toho naprosto v šoku, žádného Slaninu neznám a ani jsem ho nikdy neviděl,“ prohlásil na dotaz České televize Kotzian. Šok mu způsobil další medlánecký zastupitel Martin Teplan (nez.), který za ním s nahrávkou dnes půl hodiny před polednem přišel. Kotzian podal okamžitě trestní oznámení, v 16 hodin absolvoval výslech na policii. Teplan sám pak vše nahlásil hospodářské kriminálce krátce po poledni.

Michal Marek (Občané pro Medlánky), který nahrávku pořídil, se dnes spolu s dalšími zastupiteli pokusil Slaninu odvolat z funkce místostarosty. To se ale nepodařilo, zastupitelé si nechali týden na rozmyšlenou, aby se s případem podrobněji seznámili. Případným odvoláním místostarosty z funkce se budou znovu zabývat příští pondělí.

Instrukce jsem nedostával, obrátil místostarosta

Sám místostarosta po jednání zastupitelstva otočil a začal tvrdit něco zcela jiného: „Vůbec nikdo mi nedával žádné instrukce. To jsem se akorát snažil ze sebe dělat většího a chytřejšího, což byla osudová chyba. Vůbec nikdo mi nedával žádné instrukce,“ hájil se Slanina. „Já jsem říkal, že nemůže Habina vyhrát, protože nesplňuje základní kritéria, která byla nastavená. Tam bylo pět let praxe a on měl jen čtyři a půl,“ tvrdil místostarosta.

Firmy, které se přihlásily do výběrového řízení na dostavbu školy

TOP27 s.r.o. - 166 000 bez DPH
TRIGNIS spol s r.o. - 199 000 bez DPH
Atelier Habina s.r.o. - 98 000 bez DPH
Ing. arch. Petr Blažek - 157 000 bez DPH

„Tu schůzku zaznamenal proto, že se mu na ní od samého začátku něco nezdálo. Slanina ho totiž pozval do hospody a řekl, že půjde o školu. A když tam chtěl jít pan Marek i s kolegyní, která tomu rozumí, řekl mu Slanina, ať ji nebere, že to bude mezi čtyřma očima A to mu bylo divné,“ vysvětlil Teplan.

Vše se odehrálo 2. února v medlánecké restauraci Smaltovna naproti úřadu městské části. Marek na ni přišel vyzbrojen čínskou minikamerou, kterou uschoval do rukavice a zapnul si i nahrávání v mobilu.

Na záznamu ale tvrdil, že příkaz vybrat konkrétní firmu na zpracování projektové dokumentace jde z magistrátu, a pokud nebude příkaz od šéfa investic medlánecké zastupitelstvo respektovat, může se stát, že zůstane projekt ležet v šuplíku - magistrát na něj nedá peníze - a žádná nástavba na škole se nepostaví.

Část přepisu údajného rozhovoru mezi místostarostou Slaninou a zastupitelem Markem z brněnských Medlánek

Marek: Tak co máš?
Slanina: Hele prosím tě, ohledně tý školy. Vy jste tam dávali ještě Habinu. Jako Teplan tam dával inženýra Habinu. Tady je zase opět jeden s tím problém. Jo, sice my vybíráme toho projektanta, ale zase to je na doporučení vyšších míst, jo, bohužel je to tak.
Marek: No, ale tam byl nějakej, já jsem k tomu dostal email, tam byl nějakej velkej problém ohledně termínů a já nevím co, že to dostal pozdě, že neměl dostatečné podklady a tak dále. Údajně. To je jedno. To neřešme. Neřešme to teda jako takhle. No a takže co? Ke mě se dostala informace, že on ale cenou vyhrál.
Slanina: Cenou vyhrál, chce 90 tisíc, ale stejně tak to budeme dělat u ostatních věcí, tak prostě to ještě šlo na konzultaci typu na stavební fakultu ohledně ceny, jo protože, takže podle těch tabulek jako takových, podle rozsahu té zakázky, by to měla být cena od 180 do 240, jo, je takovej rozsah. Ale teď není podstatný jestli je 90 nebo 180. Takže tam by bylo úplně optimální… Habinu aby se toho vzdal. Aby odstoupil od toho a aby to teda mohlo fungovat dál. My ho samozřejmě můžeme vybrat, ale budou to vyhozený peníze, totálně.
Marek: Jako jak myslíš? Tak když by to vyhrál a byl vybranej, tak to udělá…
Slanina: …tak to udělá a bude to ležet akorát v kanceláři a bude to sice hezká věc, ale …
Marek: Jako z jakýho důvodu? No ne rozumím, říkaš akce shora, ale jako že by se to, že by se co stalo?
Slanina: šéf investiční, náměstek tlačí na to, aby to byla prostě nějaká firma, jo…
Marek: … jako Kaucký?
Slanina: Kauckej ne, ten… ještě výš… jo to zas mají rozebraný nahoře, takže s tím nic neuděláme.Marek: Kurňa, vy máte praktiky fakt jako.
Slanina: No počkej, tohlencto nejsou naše praktiky, jo.
Marek: No tak praktiky z vaší strany…
Slanina: Todlencto je na magistrátě úplně normální. Tam se prostě hrnou o každou kačku a je to na hovno no.

Marek: …takže plán je takovej, že by vyhrál vlastně někdo …. ne … on se má stáhnout, ne že se má neodvolat případně, když nevyhraje…
Slanina: Má se stáhnout. Odvolávat se nemůže. Protože víš co, tam je zase průser jeden. Tihlecti to tam mají za stosedmdesát asi osm tisíc, projektovku a on to má za devadesát. Tak na to by to mohl napadnout kdokoliv, úplně kdokoliv a mohlo by se to úplně celý vrátit zpátky.
Marek: Tam je hlavní kriterium cena?
Slanina: Tam byla hlavní kritérium cena, no. Jo, takže tam to prostě nastavili tak, aby ta firma, která to má vyhrát, tak aby to vyhrála úplně bez problémů, jo prostě tam by nebyl žádnej problém, ale todlencto si nech prosím tě pro sebe, co si tady říkáme, tak nesmí jít ven…
Marek: … to je mi jasný …
Slanina: … to by byl průser jak hrom …

  • Tomáš Slanina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2324/232315.jpg
  • Michal Marek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2324/232347.jpg
Vydáno pod