V pokojích kazašských tenistů zřejmě kradl hotelový host

Ostrava - Policisté vyšetřují krádež v několika hotelových pokojích v Ostravě. Bydleli v nich tenisté Kazachstánu, kteří přijeli na Davis Cup. Policisté podezírají jednoho z hostů hotelu, který si to předem naplánoval. Předběžná škoda na majetku je téměř půl milionu korun a pachateli tak hrozí až pět let vězení. Při krádeži se ztratily notebooky, peníze a další věci.

Podle policejní mluvčí Gabriely Holčákové se krádež stala v Clarion Congress hotelu v Ostravě někdy mezi 10:00 a 17:20. Krádež byla ohlášena v sobotu odpoledne krátce před půl šestou. Na ohledání místa činu a zajištění stop pracovalo hned několik kriminalistických techniků.

„Z morálního hlediska je to velmi smutné a pro naše hráče nepříjemné. Na druhou stranu se to mohlo stát kdekoli a kdykoli,“ uvedl člen kazašské výpravy Talgat Kuanyshev. „Reagovali na to tak, jak by reagoval asi každý, komu vykradou pokoj a v tuto chvíli to není rozdíl mezi tím, jestli je to turista nebo profesionální tenista,“ řekl zástupce organizátorů z České sportovní Karel Tejkal.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Podle hráčů je na celé krádeži nejhorší to, že přišli o osobní věci a hlavně počítače s veškerými údaji a osobními daty. „Měli tam notebooky s důležitými e-maily a další elektroniku, předběžná škoda v našem týmu je několik tisíc eur,“ doplnil Kuanyshev. „Škoda na majetku byla předběžně stanovena ve výši 425 000 korun, nicméně upozorňuji, že ještě může dojít ke změně celkové částky, neboť ještě nebyli vyslechnuti všichni poškození, konkrétněji někteří cizinci,“ dodala Holčáková.

Zástupci hotelu záležitost nejprve nechtěli komentovat. Dnes tvrdí, že bezpečnostní opatření byla dostatečná. Podle mluvčí Clarion Congress Hotel Ostrava Michaely Winklerové hotel nepodcenil žádné bezpečnostní opatření a ochranku dokonce kvůli Davis Cupu navyšovali. Hotel okamžitě přislíbil i náhradu všem poškozeným hostům. „Je to ostuda… To, že nedokáže takový hotel něco takového pohlídat, je to skandál,“ prohlásil jeden z návštěvníků Davis Cupu. „Je to bezpochyby nepříjemná záležitost, my jsme se jim už pochopitelně omluvili, budeme se jim ještě několikrát omlouvat,“ doplnil Tejkal.

Podle policistů má krádeže na svědomí zřejmě jeden z hostů hotelu. Pravděpodobné je také to, že jde o člověka cizí státní příslušnosti. Mezi okradenými byli kazašští tenisté a čeští organizátoři. Policie začala s výslechy okradených s pomocí tlumočníků už v noci, ale ještě nestihla vyslechnout všechny.

Hotel Clarion
Zdroj: ČT24
Vydáno pod