V Brně vznikne centrum biologického výzkumu za miliardu

Brno - Masarykova univerzita vybuduje za 961 milionů korun nové Centrum experimentální, systematické a ekologické biologie (CESEB). Projekt schválilo ministerstvo školství a univerzita jej dnes oficiálně zahájila. Nový areál pro tisícovku studentů a 250 zaměstnanců vyroste v kampusu v Brně-Bohunicích. Cílem je spojit na jednom místě výzkum a výuku biologických oborů - zoologie, botaniky i experimentální biologie. Hotový by měl být v roce 2012. Evropská komise dnes zároveň schválila příspěvek zhruba pěti miliard korun pro výstavbu Středoevropského technologického institutu (CEITEC), který vyroste také v Brně.

CESEB utvoří čtyři pavilony. Ve třech z nich budou laboratoře a učebny, dále experimentální skleník a zahrada pro výzkumy a pokusy botaniků a fyziologů. Do nových prostor se přestěhuje také univerzitní herbář s 650 000 položkami. Technicky nejnáročnější je stavba čtvrtého pavilonu pracovištěm mikrobiologů a molekulárních biologů a sterilními prostorami pro Českou sbírku mikroorganismů. „Stěhování herbáře bude složité, také přesun sbírky mikroorganismů bude vyžadovat velmi sofistikovaný přístup z hlediska ochrany zdraví obyvatel i z hlediska zachování sbírky,“ řekl vědecký ředitel CESEB Jan Helešic.

Vědci v CESEB se konkrétně zaměří třeba na diagnostiku patogenních bakterií, komunikaci mezi buňkami nádorů, hybridizaci a mikroevoluci u rostlin a evoluční ekologii parazitů a jejich hostitelů. K výzkumným projektům patří také ekologie pavouků, hmyzu a netopýrů.

Hotovo má být za dva roky

Dokončení pavilonů plánuje univerzita na rok 2013. Peníze pocházejí ze státního rozpočtu, část bude ministerstvo školství postupně strhávat Masarykově univerzitě z pravidelného příspěvku. Projekt CESEB je prostorově i funkčně propojen s kampusem, do kterého již Masarykova univerzita vložila více než pět miliard korun. Souvisí také s výstavbou pavilonu Centra pro výzkum toxických látek v prostředí.

Univerzita ve stejné lokalitě plánuje také stavbu Středoevropského technologického institutu (CEITEC), který by měl vytvořit špičkové podmínky a zázemí pro výzkum biotechnologií, biomedicíny, pokročilých materiálů a technologií. „V těchto dnech očekáváme definitivní podpis projektu CEITEC,“ řekl Fiala. Evropská komise dnes na projekt schválila i příspěvek ve výši zhruba pěti miliard korun. O miliardy ze stejného zdroje usiluje také další brněnský projekt Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC).

Biologické obory Masarykovy univerzity nyní sídlí v provizorních prostorách, například v pronajatých bývalých kasárnách v Řečkovicích a v budovách jiných ústavů přírodovědecké a lékařské fakulty v Kotlářské ulici a v kampusu. Studenti i učitelé se musejí často přesouvat přes celé Brno.

Vizualizace institutu CEITEC
Zdroj: www.ceitec.cz
Vydáno pod