Tygřice Maja porodila v ostravské zoo nejméně jedno mládě

Ostrava - Samice tygra ussurijského Maja porodila ve čtvrtek v podvečer v ostravské zoologické zahradě nejméně jedno mládě. Ošetřovatelé to poznají jen podle zvuku, protože tygřici nemohou rušit a mláďata zatím nejsou vidět. Zatím se tedy ani neví, kolik mláďat je, nebo zda je jen jedno.

„Tygřice porodila venku, a ne v připraveném boxu, takže jsme museli ohradit i část cesty, aby samici s mláďaty nerušili návštěvníci,“ řekla asistentka ředitele zahrady Monika Ondrušová.

Otcem mláďat či mláděte je šestnáctiletý samec Tharo, který právě kvůli páření s třináctiletou Majou přicestoval v únoru ze zoo v Kolíně nad Rýnem. Maja už v Ostravě odchovala několik mláďat. Za partnera měla samce Xara, který se později přestěhoval do Prahy. „Pro chov je dobré změnit krev a geny. Tharo je z genetického hlediska ceněným samcem, podobně jako je Maja ceněnou samicí,“ řekla už dříve mluvčí zoo Šárka Kalousková.

Kromě říje, která může trvat až dva měsíce, žijí tygři odděleně. Rodí se většinou dvě až čtyři mláďata, která jsou první dva týdny slepá. Z úkrytu mláďata poprvé vylézají většinou za dva měsíce.

Maja se narodila v roce 1998 v zoo v Petrohradu, v Ostravě je od roku 1999 a vychovala tam už šest mláďat - čtyři samičky a dva samečky. Tharo pochází původně z Berlína a po celém světě má už osm potomků.

Tygři ussurijští jsou hlavně kvůli nelegálnímu lovu na pokraji vyhynutí. Podle odhadů žije v přírodě asi 300 zvířat, v lidské péči jich je kolem 600.

Ostravská zoo se kromě tohoto přírůstku může chlubit i malou sloní samičkou, která přišla na svět v dubnu. O měsíc dříve se v zoo narodilo první živé slůně v Česku, sameček ale bohužel nepřežil.

Páření tygrů ussurijských
Zdroj: ČT24