Starý plán unikátního letadla byl nalezen na Novojičínsku

Nový Jičín – Letečtí nadšenci z Novojičínska objevili originál plánu unikátního letadla z pera moravského průkopníka letectví Viléma Žurovce. Ten v roce 1929 navrhl osmimotorový letoun s tehdy nevídaným krátkým startem. Plán na zašlém pauzovacím papíře ležel desítky let zapomenut ve sbírkách soukromého sběratele. Nyní jej vlastní Muzeum Novojičínska. Historik František Pavelčík popisuje nalezení plánu na revoluční letoun jako malý zázrak.

„Jde o to, že je křídlo ofukováno po celém rozpětí. A využitím klapek dochází k tomu, že vztlak se podstatně zvýší, a tím pádem letadlo nemusí startovat na dlouhé ploše,“ líčí Pavelčík.

Vilém Žurovec stál na počátku letectví u nás. Spolu s bratry sestrojil v roce 1912 první letadlo na Moravě. Během první světové války experimentoval s předchůdci současných vrtulníků.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Byl přesvědčen, že se dá sestrojit létající přístroj, který by stoupal buď kolmo, anebo s krátkým vzletem,“ říká Jan Číp, kurátor Muzea Novojičínska.

Patent, který podle odborníků předběhl dobu o desítky let, československé úřady odmítly. Zájem naopak projevilo Německo, kde Žurovec také pracoval. Nacistům ale konstruktér své vynálezy předat nechtěl.

V koncentračním táboře

„Byl obviněn ze špionáže. Dokonce byl nějakou dobu v koncentračním táboře Leschwitz,“ vypráví František Pavelčík. „Koncem roku 1934 se podařilo ho převézt domů. Bohužel v lednu roku 1935 na následky věznění zemřel.“

Restaurování originálu trvalo téměř dva roky, lidé ale uvidí jen kopii. „Jde o to, aby i lidé po nás mohli tyto dokumenty spatřit. Proto nebudeme vystavovat tento předmět v originále,“ vysvětluje Sylva Dvořáčková, ředitelka Muzea Novojičínska.

Muzeum Novojičínska si v současné době nechává vyrobit kopii vzácného plánu. Ten bude poté k dispozici ke studijním účelům. O termínu veřejného vystavení zatím rozhodnuto není.