Počet sinic v Brněnské přehradě prudce klesl

Brno – Odborníci zjistili, že v jednom milimetru sedimentu v Brněnské přehradě jsou čtyři miliony buněk, zatímco ještě v červnu 2008 to bylo asi 40 milionů. Můžou za to prý rozsáhlá opatření zaměřená právě na boj se sinicemi. Zelenou vodu z loňských let tak střídá letos takřka průzračná voda.

Přehrada, na niž veřejnost kvůli zamoření sinicemi kdysi zanevřela, opět může lákat turisty. Počet buněk sinic v sedimentech je letos desetkrát nižší před třemi lety. Podle Povodí Moravy zamoření vody kleslo po letnění nádrže, těžbě sedimentů a jejím vápnění. Nádrž okysličuje také 20 speciálních věží. Na přítoku se sráží fosfor a změnila se i skladba chovaných ryb.

Generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík informoval, že stěžejní byly úpravy umístění aeračních a mísících věží. Aby mohla zůstat voda v nádrži čistá i po ukončení všech opatření, je nutné snížit objem fosforu ve Svratce. Ten je stále hlavní příčinou toho, že voda nad nádrží nahrává vzniku sinic. Velkým problémem stále zůstávají obce bez kanalizace a čistíren odpadních vod. V povodí nádrže se nachází více než 300 obcí, v nichž bydlí téměř 130 tisíc obyvatel.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)

„Jsme odhodláni pokračovat v pomoci obcím, chceme podporovat právě finančními prostředky projektovou dokumentaci, ale i spolufinancování projektů,“ nechal se slyšet krajský radní Ivo Polák (ČSSD). Vyčistění přehrady přijde na bezmála 144 milionů korun. Práce začaly v roce 2008 a měly by být hotovy do roku 2013. Jak dlouho zůstane voda v nádrži vhodná ke koupání, závisí podle odborníků na počasí. Přílišná horka sinicím hrají do karet.

Vydáno pod