Opakování pohromy v Troubkách dosud není vyloučeno

Troubky – Obec Troubky, kterou před čtrnácti lety zničila velká voda, stále není před živlem ochráněna. Příprava protipovodňových opatření v Troubkách se neustále odkládá a lidem po tak dlouhé době už dochází trpělivost. Volají po urychleném dokončení projektu, který je má ochránit. Mají strach, že později nebude mít stát na hráz peníze. Povodí Moravy ale ujišťuje, že na protipovodňovou ochranu v Troubkách peníze budou. Z vlastní iniciativy už obyvatelé obce obnovili selskou hráz. Ta však zachytí pouze menší vodu. Před další stoletou povodní by neměla šanci.

Každý větší déšť vyvolává u obyvatel Troubek strach. Připomíná jim rok 1997, kdy během záplav v obci zahynulo devět lidí. Ničivé povodně navíc obec zasáhly i loni. Pod petici za urychlení protipovodňových opatření se podepsalo více než pět stovek lidí. „Chceme, aby se udělalo cokoli proti povodním. Není příjemné stále znovu budovat a zachraňovat své domovy,“ říká organizátorka petice Vladimíra Hanzlíková.

Povodí Moravy plánovalo vybudovat kolem Troubek ochranné hráze v roce 2013. Zastupitelé to ale odmítli s tím, že mají lepší a levnější řešení, které bude vycházet ze zkušeností předků a bude ve větším souladu s přírodou.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

„Největší problém je to, že už nejsme schopni zařadit protipovodňové opatření Troubek do 2. etapy opatření, která byla vypsána ministerstvem zemědělství, takže se bude muset počkat do roku 2013, respektive 2014,“ tvrdí generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík.

Příprava projektu nejde tak rychle, jak obec plánovala. Její zástupci chtějí návrhy sladit s ostatními obcemi, kterých se týká revitalizace soutoku Bečvy a Moravy. Mají teď na papíře tři varianty. „Předpokládáme, že do konce října dojde k vyhodnocení a budeme vědět, která varianta je možná,“ říká starosta Troubek Radek Brázda. Pokud bude v listopadu projekt hotový, na začátku příštího roku může začít jednání s majiteli pozemků. Termín zahájení stavby si starosta netroufá odhadnout.