Žalobce zamítl stížnosti proti obvinění bývalé městské rady v Přerově

Přerov – Vyšetřování bývalé městské rady v Přerově pokračuje, vsetínský státní zástupce totiž zamítl všechny stížnosti proti obvinění. Celkem 11 tehdejších radních v čele se současným primátorem a senátorem Jiřím Lajtochem (ČSSD) a dva tamní úředníci se zodpovídají ze dvou trestných činů týkajících se dvou veřejných zakázek. Podle státního zástupce je obvinění na místě.

„Stížnosti všech obviněných proti rozhodnutí o zahájení trestního stíhání byly zamítnuty jako nedůvodné. Stížnost si podalo všech 13 obžalovaných. Namítali, že rozhodnutí o zahájení trestního stíhání je nedůvodné. My jsme naopak konstatovali, že důvodné je,“ uvedl státní zástupce. Podotkl, že toto rozhodnutí znamená, že stíhání tak pokračuje dál, v současné době se pracuje na výsleších.   

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality obvinil bývalé vedení městské rady, z nichž mnozí stále sedí v čele města, z trestného činu sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Stíhání se týká sporných zakázek na přestavbu přerovského domova důchodců a zimního stadionu. Primátora města a senátora Lajtocha musel vydat ke stíhání Senát. Kromě 11 členů bývalé městské rady policie obvinila také dva úředníky z odboru rozvoje a z oddělení investic. 

O tom, jak dlouho vyšetřování potrvá, zatím žalobce odhadnout nedokáže. Po výslechu se dá podle něj předpokládat další důkazní návrhy ze strany obhajoby. „Celkem 13 obviněných zastupuje 12 advokátů, dva z obviněných mají společného obhájce,“ dodal Bareš.   

Po Přerově koluje petice za Lajtochovo odvolání

Zatímco policisté případ dál vyšetřují, po Přerově začíná kolovat petice za odvolání primátora. Připravili ji členové z opoziční koalice Společně pro Přerov. Na internetu prostřednictvím petice vyzývají kvůli podezření z trestného činu z odstoupení z funkce primátora a z funkcí v městských organizacích. Podle nich je k této funkci nutná důvěra obyvatelstva v jeho nestrannost. Podle předsedy petičního výboru Jiřího Kohouta by petice měla být v oběhu zhruba dva nebo tři měsíce. „Oslovujeme nyní lidi, majitele krámků, kteří by nám tu petici u nich umístili, rozmisťujeme ji po městě. Chystáme také doprovodné akce,“ uvedl Kohout.   

Samotný primátor však oponuje, že je nevinen a hodlá se očistit. Odstoupení odmítá. Přerovská opozice se jej pokusila společně s obviněnými radními odvolat již na minulém zastupitelstvu, ale neúspěšně. Opoziční koalice Společně pro Přerov šanci na razantní změny ve vedení města příliš nemá - má totiž pouze šest mandátů v pětatřicetičlenném zastupitelstvu. V Přerově po volbách vznikla koalice vítězné ČSSD s občanskými demokraty, TOP 09 a lidovci. V opozici zůstali s koalicí Společně pro Přerov komunisté, kteří však žádné výrazné kroky nechystají. 

Protikorupční policie se spornými zakázkami týkajícími se stavby přerovského domova důchodců a zimního stadionu zabývá proto, že obě stály podstatně více, než město plánovalo. Například cena u domova pro seniory se zvýšila asi o 30 milionů na více než 167 milionů korun. V obvinění se mimo jiné policie zaměřuje i na vazby politiků se stavební firmou, jež tyto zakázky prováděla. Ve spisu údajně policisté také popisují, že tato firma stavěla primátorovi bazén. Lajtoch to však na dotaz ČTK již dříve popřel a uvedl, že všechny práce kolem bazénu řádně uhradil.