Jak se krotí zlá žena? Shakespearovu hru uvede Městské divadlo

Brno - Téma věčného boje mezi mužem a ženou ožívá na jevišti Městského divadla Brno, které sáhlo k osvědčenému textu Williama Shakespeara – Zkrocení zlé ženy. Komedii, ve které není nouze o záměny a překvapení, uvádí divadlo v nejnovějším překladu Jiřího Joska.

Zlá, vzteklá a hubatá, taková je Kateřina. A naproti ní její sestra – milá a pokorná Bianka. Která z těch dvou nemá nouzi o nápadníky, je na první pohled jasné – jenže je tu háček: Dokud se nevdá Kateřina, nebude mít svatbu ani Bianka. A tak všichni shání nebojácného ženicha, který by Kateřinu dokázal zkrotit a dohnat před oltář. „Je to o tom, jak se promění jedna velmi silná, pravdomluvná žena, o které si všichni myslí, že je štěkna, a přitom to není úplně pravda, a zamiluje se,“ popsal hru režisér Stano Slovák.

Ačkoli už tato Shakespearova hra oslavila čtyři sta let, stále je aktuální a platná – i proto je u publika tak oblíbená. Kromě Městského divadla nabízí Zkrocení zlé ženy také Národní divadlo a hra se stala číslem jedna letošních Letních shakespearovských slavností.

NO COMMENT: Zkrocení zlé ženy v Městském divadle v Brně (zdroj: ČT24)

„Je to základní vztah mezi mužem a ženou a konflikt, který se naštěstí vyřeší, vyústí v dobro,“ řekla představitelka Kateřiny Radka Coufalová.

„Já si teda myslím, že jestli na to přijdou nějaké feministky, tak nás prostě postřílejí. Z toho, co se říká v tom posledním monologu, je prostě cítit, že hra je 400 let stará. Možná to kdysi takhle bylo, ale dneska už se s těmi ženami nedá takhle zacházet,“ dodal představitel Trania Michal Isteník.

Inscenace o zkrocené dračici po celou dobu komunikuje s divákem – ten tak může z bezprostřední blízkosti okusit Kateřinin hněv nebo se potkat s poťouchlými sluhy, kteří s sebou nesou pořádnou dávku situačního humoru.