Kvůli státnímu smutku města v Moravskoslezském i Olomouckém kraji omezují kuturní a společenský program

Ostrava, Olomouc - Vláda na zítřek vyhlásila státní smutek. Některá města v Moravskoslezském i Olomouckém kraji na to reagují rušením vybraných kulturních a společenských akcí. Tam, kde program zůstává, budou návštěvníci akcí uctívat památku prezidenta minutou ticha.

Moravskoslezský kraj

Omezený provoz heren, ale i kulturních akcí a minuty ticha před divadelními představeními. Život v kraji během tří následujících dní zvážní kvůli vyhlášenému státnímu smutku. V neděli zemřel poslední československý a první český prezident Václav Havel. V centru Ostravy se během státního smutku žádné akce rušit nebudou. S výjimkou pátečního poledne. „Uctíme památku minutou ticha, v této době bude přerušena reprodukovaná hudba a také provoz kluziště,“ uvedla tisková mluvčí městské části Moravská ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková. Změn nedozná ani program Národního divadla moravskoslezského. Před každým představením se památka Václava Havla připomene minutou ticha. „My jsme se rozhodli jako divadlo, že nebudeme rušit představení, protože jsou to představení, která jsou dost důstojná i v době státního smutku, to je Noc na Karlštejně, kde vystupuje Karel IV. - velká osobnost naší země a dále je to Louskáček,“ prozradil herec Jan Fišar. V ostatních městech kraje naopak předvánoční zábavy ubude. Města ruší především kulturní program spojený s vánočními jarmarky. Například v Novém Jičíně bude pódium na náměstí už od zítřka prázdné. „Ve dnech státního smutku jsme zrušili tři koncerty a jednu zábavnou akci Běh o vánočního kapra. Zůstává pouze nahlédnutí do betlémské stáje s živými zvířaty a svatou rodinkou,“ potvrdila mluvčí MěÚ Nový Jičín Marie Machková. Veřejné produkce v rámci vánočních trhů byly zrušeny i v Opavě. Tam se nebude hrát ani v divadle. „My jsme se rozhodli uctít jeho památku zrušením čtyř představení, začínáme středou. Ponecháváme pouze představení, které bude v pátek,“ uvedl ředitel Slezského divadla Opava Jindřich Pasker.

Reportáž Michala Poláška a Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Některá města část akcí ponechala. V Kopřivnici tak zítra vystoupí děti z umělecké školy. „Domníváme se, že ani pan prezident by si nepřál, aby děti přišly tady o ty kulturní akce v předvánočním období,“ říká místostarostka Kopřivnice Dagmar Rysová. Na státní smutek se připravují také strážci zákona. Od dnešní půlnoci chtějí kontrolovat herny a hrací automaty. Diskotéky a kluby na Stodolní ulici ale většinou budou fungovat v normálním režimu bez omezení.

Olomoucký kraj

V Olomouci ovlivní vzpomínka na Václava Havla nejvíce provoz tradičních vánočních trhů. Organizátoři zrušili přes všechny tři dny státního smutku kulturní program. Lidé tak přijdou o divadelní představení nebo koncert Beatles Revival. V pátek chtějí organizátoři trhů promítat přenos pohřbu Václava Havla. Po skončení přenosu vzpomenou na zážitky s exprezidentem místní osobnosti. Po dobu pietního aktu vyzvali pořadatelé trhů i k uzavření všech stánků. Třídenní smutek bude držet třeba i Moravské divadlo v Olomouci, které zruší čtyři inscenace, nebo kino Metropol. „Zrušili jsme šest představení a veškeré filmy zařadíme do programu hned v lednu,“ vyjádřila se provozní kina Metropol Zuzana Kelnarová. Jiné datum pro galavečer hledají i organizátoři ankety o nejlepšího tenistu Zlatý kanár, kam měla zavítat Petra Kvitová nebo Tomáš Berdych. „Byla to oslavná záležitost, která podle mě nepatří do tohoto státního smutku,“ myslí si pořadatel Zlatého kanára Petr Huťka. Od středy do pátku omezí program na vánočních trzích i město Šumperk a majitelé uzavřou některé herny. Svatby ovšem radnice rušit nehodlají.