Zbrojovce hrozí zánik, klub má převzít veřejnost

Brno - Majitelé druholigového fotbalového klubu Zbrojovka Brno bratři Prosovi se rozhodli, že se ho zbaví. Sedmdesát procent akcií nabídli sdružení Záchrana Zbrojovky. O jeho správu by se pak podle Prosů měly starat významné osobnosti, jako jsou hejtman Michal Hašek nebo primátor Roman Onderka. Ti jsou prohlášením majitelů překvapeni, ČT řekli, že je oficiálně nikdo neinformoval. Pokud si sdružení klub nepřevezme, majitelé chtějí podat návrh na insolvenční řízení.

„Situace FC Zbrojovka je vážná a z dlouhodobého hlediska je ve stávající formě neudržitelná. Pokud neproběhne zásadní změna, podáme návrh na insolvenční řízení a ukončíme chod fotbalového klubu, který nikoho nezajímá. My jsme již všechny možnosti vyčerpali,“ uvádí se v prohlášení, které bratři Prosové zveřejnili na internetových stránkách klubu. 

Zbrojovka by podle nich měla ze soukromých rukou přejít do veřejného vlastnictví sdružení. „Dospěli jsme k jednoznačnému závěru, že v brněnských podmínkách, pokud pomineme vlastnictví klubu velmi movitými vlastníky, je to jediný udržitelný model,“ napsali Prosové v prohlášení.

Sdružení Záchrana Zbrojovky mají zaštítit brněnský primátor Roman Onderka, hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, senátor Stanislav Juránek nebo Roman Vaněk, předseda družstva Věříme Zbrojovce.

Majitelé budou muset hledat k financování soukromé partnery, myslí si Hašek

„Žádný z bratrů Prosů mě neoslovil. Bylo by neuvážlivé se vyjadřovat k návrhu, který je prezentován formou tiskového prohlášení na internetu a ke kterému nemám dostatek informací. Považuji to ve vztahu k městu Brnu, které poskytuje fotbalové Zbrojovce částku 9 milionů korun ročně z rozpočtu, za podivný způsob komunikace,“ řekl ČT primátor Roman Onderka (ČSSD).

Podobně reagoval také jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). „Nepovažuji za šťastné ani seriózní, že mě dosavadní majitelé před zveřejněním svého prohlášení ani nekontaktovali, a přitom používají moje jméno. Pokud stojí o seriózní debatu s krajem, městem či s dalšími subjekty o budoucnosti brněnského fotbalu, tak by měli doložit třeba aktuální ekonomický stav. Možnosti veřejného sektoru k záchraně klubu vidím jako velmi omezené, nynější majitelé budou muset hledat především soukromé partnery k financování Zbrojovky,“ uvedl hejtman. Dodal, že se situací Zbrojovky bude zabývat po návratu z dovolené.

Primátor Roman Onderka (ČSSD) k potížím Zbrojovky (zdroj: ČT24)

Naopak Roman Vaněk z Družstva Věříme Zbrojovce hodnotí krok současných vlastníků pozitivně. „Družstvo fanoušků Věříme Zbrojovce se bude rádo v případné nové struktuře vlastníků na chodu klubu podílet. V tuto chvíli však upozorňujeme, že počet členů a příznivců našeho teprve se rodícího družstva je v řádech několika desítek lidí, což není síla na to, ay hrálo z ekonomického hlediska jakoukoli důležitější roli,“ uvedl Vaněk v prohlášení na stránkách družstva. Vaněk dodal, že doufá, že o záchranu klubu se zasadí také město a kraj. „Nikoho však nebudeme tlačit do angažmá v projektu, který není ekonomicky čitelný a jasný,“ dodal.

Fanoušci Zbrojovky se začali mobilizovat už před Vánocemi

Nápad stát se spoluvlastníkem fotbalové Zbrojovky představil předseda družstva Věříme Zbrojovce Roman Vaněk už před Vánocemi. Na debatě s fanoušky klubu navrhoval, aby do družstva vložili peníze, za něž potom koupí podíl klubu. 

Vaněk tehdy řekl, že při zániku klubu by právě družstvo fanoušků mohlo převzít iniciativu a fotbal udržet. Podobně jako to před lety udělalo družstvo fanoušků Bohemias 1905.

Bez ohledu na počáteční úspěchy se nám to nepovedlo, uvedli Prosové

Prosové ve vedení brněnského klubu figurují osm let. Po úspěšném období, kdy za velké peníze prodali mladé talenty Ondřeje Mazucha, Maria Holka, Lukáše Marečka nebo Luboše Kaloudu, letos na jaře první tým Zbrojovky sestoupil do druhé ligy, čímž vyvrcholila dlouhodobá krize. Tu má odvrátit projekt, který současní vlastníci představili.

Roman Pros už v první polovině října rezignoval na funkci v představenstvu klubu, což prý zapříčinily i nenávistné reakce fanoušků, kteří dávali najevo svoji nespokojenost s fungováním klubu. Klub navíc sužují několikamilionové dluhy. Napětí panuje i v týmu, hráči ani trenéři už od září nedostali výplaty.

Hráči Brna
Zdroj: ČT24/ČTK

Roman Pros v klubu vlastní 35 procent akcií, stejně jako jeho bratr Stanislav. „Měli jsme elán, optimismus a finanční zázemí. Bez ohledu na počáteční úspěchy se nám tento cíl splnit nepodařilo, což vedlo k trvalému odlivu sponzorů, partnerů, zájmu veřejnosti a fanoušků. Globální finanční krize tohle vše jen umocnila,“ píše se v prohlášení.

Od roku 2003 působila v představenstvu nebo v dozorčí radě Zbrojovky řada politiků, například bývalý hejtman Stanislav Juránek (KDU-ČSL), bývalý šéf jihomoravské ODS Milan Venclík (ODS), současný místostarosta Blanska Jiří Crha (ODS), poslanec Walter Bartoš (ODS) nebo poslankyně Dana Filipi (ODS).

Před více než půl rokem se majitelé pokoušeli klub prodat, žádný kupec se ale nenašel. Brněnský fotbal by tak v krajním případě mohl dopadnout jako basketbal, který v červnu skončil. Důvodem byl také nedostatek financí.

Vydáno pod