Úřady práce zažily první nápor

Brno - Některé úřady práce v Jihomoravském kraji jsou dnes od brzkého rána v obležení žadatelů o sociální dávky. Část sociální reformy na ně totiž od 1. ledna přesunula agendu, kterou měly dříve na starosti úřady měst a obcí. Jen úředníci na Mojmírově náměstí v Brně dnes za první hodinu odbavili asi 150 klientů. Na podání žádostí mají přitom lidé celý měsíc.

Sociální dávky ode dneška vyplácí už jen úřady práce. Změna se týká rodičovských, příspěvků pro handicapované i nezaměstnané. Ministerstvo práce a sociálních věcí očekává od změny zjednodušení, kritici se naopak bojí administrativního zatížení úřadů. Mezi jejich klienty teď navíc panuje nervozita a strach z novinek. Lidem se nové formuláře zdají složitější než ty, na které byli doposud zvyklí.

„Moc se v tom nevyznám. Takže jsem si řekla, že je lepší vyřídit si to co nejdřív,“ uvedla žena, která si na úřad práce přišla vyplnit formuláře pro jistotu hned první možný den.

Podobně se však rozhodly i desítky dalších žadatelů, a tak se na úřadě na Mojmírově náměstí v Brně vytvořila fronta už před sedmou hodinou ráno. Lidé si stěžovali na nepříjemný chaos. Formuláře k vyplnění jim pracovnice úřadu rozdávala přímo na chodbě, mnozí je museli vyplňovat, kde se dalo, třeba na okenních parapetech.

Nejvíce přišlo zdravotně postižených, pro ně se totiž podpora změnila na pouze dva příspěvky, o které si musí požádat. „Domnívám se, že lidé jsou vyděšení z toho, co četli v médiích. Situace ale určitě není tak dramatická. Nikdo nemusí mít obavu, že když si dávky nevyřídí hned v prvních dnech, tak mu je úředníci už nevyřídí, zpracujeme postupně všechny žádosti,“ tvrdí ředitel jihomoravského úřadu práce Jan Marek.

„Nápor jsme očekávali. Klienty jsme přitom prioritně upozorňovali na to, že mohou přijít až do konce ledna,“ říká vedoucí oddělení státní sociální podpory v Brně Hubert Přibyl. Největší fronty se podle něj na úřadu vytvářejí v tradičních vlnách, a to krátce po začátku otevírací doby, po obědě a poté později odpoledne.

V ostatních větších městech Jihomoravského kraje byly podle Marka řady podstatně menší a na zlínském úřadu práce největší fronta opadla už po první hodině. „Připravovali jsme se i na mnohem horší situaci. Po chodbách se pohybují naši zaměstnanci a podle potřeby pomáhají lidem, orientaci usnadňují velké tabule,“ popisuje situaci mluvčí krajské pobočky úřadu práce ve Zlíně Miriam Majdyšová.

Recept, jak se frontám vyhnout, je podle úředníků v trpělivosti. „Máme teď spoustu nových pracovníků, také oni se nejdříve musejí zapracovat. Věřím, že se situace brzy ustálí,“ zůstává optimistický Jan Marek. Úřady práce měly dnes napilno i ve své tradiční agendě, jen v Brně se do evidence přihlásilo pět set nových nezaměstnaných, na zlínský úřad práce se jich nově zaregistrovalo devět set.

Situace na úřadech práce v Jihomoravském kraji, 2. ledna 2012

Brno-město (Mojmírovo náměstí)
Největší příliv žadatelů byl v čase od zahájení v 8.00 do cca 9.15 hodin. Největší zájem byl o příspěvek na mobilitu, na který mají nárok tělesně postižení lidé. Celkem se dostavilo asi 400 lidí.

Znojmo
Žádosti o dávku na mobilitu pracovníci přijímají u provizorních stolů i na všech běžných přepážkách. Ráno se na úřadě utvořila menší fronta, úředníci ale situaci zvládli bez problémů. Dostavilo se pár desítek lidí.

Břeclav
Úředníci evidovali pouze mírně zvýšený příliv žadatelů – srovnatelný s normální situací na začátku každého měsíce. Přijali celkem 78 žádostí.

Vyškov (ul. Nádražní)
Bez front, klienti přicházeli postupně, plynulé odbavování. Největší zájem byl o příspěvek na mobilitu. Přihlásilo se o něj asi 150 lidí.

Hodonín
Úředníci zaznamenali značně vyšší pohyb klientů, odbavování bez problémů a incidentů, lidé pouze nadávali na nový systém. Přijali asi 80 žádostí na příspěvek na mobilitu, dalších 100 formulářů rozdali – lidé si je vzali raději se sebou, aby si je mohli v klidu vyplnit doma.

Boskovice
Příliv klientů průměrný jako v jiných měsících. Nejvíce lidí si tam přišlo nebo telefonovalo pouze pro předběžnou konzultaci.

Tišnov
Mírně zvýšený počet žadatelů. Většina žadatelů o příspěvek na mobilitu si formuláře odnesla k vyplnění domů.