Mírná zima už ušetřila silničářům desítky milionů korun

Ostrava - Desítky milionů korun. Takové peníze ušetřili silničáři v Moravskoslezském kraji za loňský rok díky nezvykle mírnému zimnímu počasí. Namísto odklízení sněhu se teď věnují pracem, které obvykle dělají až v létě. Ušetřené peníze chtějí investovat do oprav silnic a údržby jejich okolí.

Stroje pro zimní údržbu stojí na dvoře. Soli jsou plné sklady. Do terénu vyjeli silničáři v listopadu a prosinci ve srovnání s jinými lety jen párkrát. „Na konci roku 2010 jsme měli 38 zásahových dnů, z toho 22 jsme museli i pluhovat. Na konci roku 2011 jsme měli 22 zásahových dnů a z toho pouze jeden jediný den jsme museli i pluhovat,“ srovnává mluvčí Ostravských komunikací Jiří Maléř. V Jeseníkách a Beskydech měli silničáři práce o něco víc než v Ostravě. I tam se ale mírná zima výrazně projevila. „Spotřeba soli je proti předchozímu roku asi třetinová,“ potvrdil technicko-provozní náměstek Správy silnic MS kraje Milan Novák.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Správa silnic Moravskoslezského kraje odhaduje, že na zimní údržbě loni ušetřila přes 30 miliónů korun. Díky počasí teď mohou navíc silničáři dělat i práce, na které v tomto ročním období obvykle čas nemají. Opravují dopravní značky, svodidla nebo mosty, čistí příkopy, udržují zeleň v okolí silnic. „Pokud vývoj zimy bude pokračovat, a podle předpovědi by mělo být minimálně do konce ledna mírné počasí, pak se dají předpokládat úspory i nadále, ale tyto uspořené peníze využijeme zase v letní údržbě. O to více se bude dělat,“ tvrdí Milan Novák. I když je teď počasí skoro jarní, silničáři musejí držet pohotovost 24 hodin denně. Ze zákona totiž vyplývá, že zimní období končí až 31. března.