Slezské divadlo hraje Vernovu Cestu kolem světa za 80 dní

První letošní premiérou ve Slezském divadle v Opavě je činohra Cesta kolem světa za osmdesát dní. Autorem scénáře není nikdo menší než sám Jules Verne. Inscenaci režíroval Rostislav Pospíšil, který také navrhl scénu a kostýmy. Představení potěší malé i velké diváky.

Anglický gentleman Phileas Fogg se vydává na dobrodružnou cestu kolem světa. Stihnout ji v limitu 80 dní bylo v dobách, kdy nelétala letadla a cestovalo se pouze vlaky nebo parníky, opravdu rekordní.

„Puritánsky jsem se držel přepisu Verna, protože on tam má úžasnou věc. V době, kdy to psal, v roce 1874, dva roky po vydání knížky, v podstatě využívá filmové střihy, ačkoli v té době o filmu nebylo ani vidu ani slechu,“ říká režisér inscenace Rostislav Pospíšil.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

Divák tak s Foggem cestuje z Londýna do Suezu nebo indické Kalkaty.

„Fogg je jakoby suchar, anglický gentleman, trošku pravítkový typ, který se až posléze zamiluje do mladé kněžky Audy,“ přibližuje postavu Philease Fogga herec Martin Táborský.

Pan Fog svou družinu i mladou krásku zachrání. „Je mi sympatické, že Fog je pro Audu takovým princem na bílém koni, jen s tím rozdílem, že nemá koně, ale slona,“ říká představitelka Audy Tereza Starostková.

„Celé jsem to dal do takové naivistické podoby, je to něco mezi ilustracemi z verneovky a naivistickou kresbou desetiletého kluka, který by si chtěl tu knížku ilustrovat sám,“ shrnuje režisér.

Phileas Fogg se na cestu kolem světa za osmdesát dní vydal ve Slezském divadle v Opavě poprvé včera večer.