Mladé šachové naděje prověřily velmistry

Frýdek-Místek - Stovky mladých šachistů se na pár dní sešly ve Frýdku Místku. V rámci turnaje mladých šachových nadějí měly možnost utkat se se dvěma šachovými velmistry - Československou šachovou legendou Vlastimilem Hortem a 40. nejlepším hráčem světa Davidem Navarou.

Desítky šachovnic. Téměř tři sta mladých šachistů reprezentujících barvy jedenácti států světa a čtyř kontinentů. Tak ve zkratce vypadal jeden z nejprestižnějších šachových turnajů pro mládež v Evropě. Zahrát si partii přiletěli mladí šachisté až z dalekého Alžíru. „Jsem z úplně jiné, odlišné země, ale moc se mi tady líbí,“ svěřila se šachistka z Alžíru Amina Maouchi. Vyvrcholením celého turnaje byla simulovaná partie se dvěma velmistry. Se současným nejlepším českým šachistou Davidem Navarou a s československou legendou šachu – Vlastimilem Hortem. Šanci zahrát si s nimi ale dostalo jen 20 šťastlivců, které určil los.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

„Samozřejmě to byl velký zážitek, partie se mi sice moc nepovedla, ale měla jsem radost, že jsem měla vůbec tu možnost hrát,“ řekla jedna z těch šťastnějších - Magdalena Kořenová.

„Jsem rád, že také mohu udělat něco pro ostatní a že ti lidé také uvidí, že jsem normální člověk jako všichni ostatní, že také dělám chyby,“ prozradila česká jednička David Navara. A mladí šachisti nedali nic zadarmo. 

„Jedna partie dokonce skončila remízou, ale já jsem možná i trošku dojat, když vidím takový zájem,“ svěřil se se svými dojmy Vlastimil Hort.

Šachový turnaj ve Frýdku Místku se pořádal už po 33. Utkali se na něm dokonce i malí předškoláci.