Podaří se Uherskému Hradišti utlumit vášně Jarošovských?

Uherské Hradiště - Snahy obcí sloučených s většími městy v minulém století, které se chtějí odtrhnout, dále pokračují. Minulý týden v referendu rozhodli obyvatelé dvou městských částí Valašského Meziříčí o osamostatnění. Podobný scénář by přivítala i část obyvatel Jarošova, jenž je součástí Uherského Hradiště. Dnes se uskuteční setkání vedení Uherského Hradiště s Jarošovskými, aby si vyměnili své postoje k možnému osamostatnění obce.

Část obyvatel Jarošova dlouhodobě usiluje o odtržení obce od Uherského Hradiště. Podle nich existují tři hlavní důvody pro samostatnost – připadají si ze strany velké radnice dlouhodobě podfinancovaní, místní dobré ekonomické vyhlídky by jim mohly přinést očekávaný profit a radní v Uherském Hradišti jejich zájmy údajně přehlíží. Za poslední kapku označili zprávu, podle které město získalo mnohamilionovou dotaci od Evropské unie na podporu chudých částí, ale Jarošov z nich neuvidí ani korunu. 

Podle vedení města nemůže být o přehlížení řeč. Za posledních pět let město například vybudovalo cyklostezku z Mařatic do Jarošova za téměř deset milionů. Dalších 8,4 milionu korun investovalo Uherské Hradiště do zateplení a přestavby jídelny jarošovské základní školy a 150 tisíci přispělo na rekonstrukci kostela.

Uherské Hradiště hraje o 28 milionů korun

O 28 milionů korun z daňových výnosů méně by po případném odtržení Jarošova získalo Uherské Hradiště do svého rozpočtu. Na takovou částku vyčíslil ztrátu okresního města audit, který si nechali zpracovat tamní radní. Jarošovští by podle této analýzy získali pro svoji obec 18 milionů. Obyvatelé tohoto území by tak ročně přišli o daňový příjem v celkové výši 10 milionů. Analýzu zveřejnilo město na internetu.

„Chceme, aby ustoupily emoce a nastoupila pravdivá argumentace. Proto jsme nechali zpracovat nezávislou finanční analýzu,“ vysvětluje důvody, proč si nechalo Hradiště zpracovat audit starosta Květoslav Tichavský (ODS). „Od roku 2012 do roku 2017 hodlá město investovat do Jarošova cca 27 mil. Za stejné období by dokázal Jarošov investovat z vlastních zdrojů pouze třetinu,“ slibuje starosta. Jeho odpůrce Stanislav Juriga z Jarošova mu ale oponuje: „Vyplatí se nám to, nemůže se nám žít hůře než teď.“

Vyjádření Květoslava Tichavského a Stanislava Jurigy (zdroj: ČT24)

Jarošov je součástí Uherského Hradiště už čtyřicet let. Žije v něm přes dva a půl tisíce obyvatel. Má vlastní mateřskou a základní školu, kulturní dům, dům s pečovatelskou službou, hřiště i několik obchodů. Zákonem stanovené podmínky pro odtržení splňuje. Aby se však městská část mohla osamostatnit, musel by Jarošov vypsat referendum. Toho by se musela zúčastnit minimálně polovina obyvatel a nadpoloviční většina z nich hlasovat pro odtržení.