Dana Kyndrová hledá duši ruského člověka

Ostrava - V ostravské galerii Fiducia vystavuje své fotografie Dana Kyndrová. Soubor se jmenuje Rusové a ukazuje život lidí v této východní velmoci od poloviny 70. let. Tehdy autorka do bývalého Sovětského svazu odjela poprvé.

Dana Kyndrová poprvé navštívila tehdejší Sovětský svaz v roce 1976. Na filozofické fakultě Univerzity Karlovy studovala ruštinu a francouzštinu. A právě vysokoškolské studium ji přivedlo k osudům Rusů.

„Čověk byl sledovaný, hned při prvním focení na trhu mě odtáhla tajná policie. Zdála jsem se jim divná, že mám foťák, že jsem cizinka a ještě umím dobře rusky. To byla moje první zkušenost,“ vzpomíná Dana Kyndrová.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

O její fotografie se přes třicet let zajímá kurátor Josef Moucha, který představil i ostravskou výstavu. „Dana Kyndrová je autorka sociálně kritické fotografie, humanistické fotografie se zájmem o člověka,“ charakterizoval její tvorbu Moucha.

Po dvaceti pěti letech se Dana Kyndrová do Ruska vrátila, aby zachytila, jak moc se život tamních lidí za tu dobu změnil.

„V Rusku jsou stále obrovské rozdíly v životní úrovni i způsobu života. V Moskvě či S. Petěrburgu se koncentruje bohatství, ale když jedete dál do vesniček, je to úplně něco jiného,“ shrnula Kyndrová.

Fotografie Dany Kyndrové se nepídí po sarkasmech. Naopak zprostředkovávají osobní poznání a nepostrádají přesah.

„Autorka se snaží vystihnout ducha ruského člověka, což je neuchopitelná kategorie a protože je to neuchopitelné, tak je odkázaná na vnější podobu věcí a jevů a tím pádem je to pro nás zajímavé,“ uvedl Moucha.

Fotografie Dany Kyndrové budou v galerii Fiducia k vidění až do dvacátého třetího května.

Vydáno pod