Romney vyhrál primárky v dalších třech státech

Indianapolis (USA) – Mitt Romney i nadále pokračuje ve vítězném tažení v prezidentských primárkách republikánské strany. Dnes se stal vítězem nejprve ve státě Indiana a pak podle očekávání porazil Romney svého texaského soupeře Rona Paula i v Severní Karolíně a Západní Virginii.

Romney se dnes výhrou v Indianě,  Severní Karolíně a Západní Virginii velmi přiblížil k 1 144 hlasům potřebným pro nominaci na prezidentského kandidáta v listopadových volbách. Hlasy z těchto tří států mu pro zajištění kandidatury stačit nebudou, ale výrazně jej podle AFP k vítězství v republikánské straně přiblíží. 

V republikánské straně má výrazný vliv Tea Party 

Američané budou v listopadu volit nejen prezidenta, ale také třetinu Senátu a celou Sněmovnu reprezentantů. Ve státě Indiana primárky republikánů pro volby do Senátu vyhrál Richard Mourdock, kterého podporuje hnutí Tea Party. Porazil senátora Richarda Lugara, který je tak letos prvním úřadujícím senátorem, který v listopadových volbách přijde o svůj post. Mourdockova výhra navíc ukazuje, že Tea Party má v republikánské straně stále výrazný vliv. Toto hnutí požaduje například větší škrty ve výdajích vlády i zmenšení vlády jako takové.

Podle analytiků USA porážkou Lugara ztrácejí umírněný hlas v zahraniční politice, respektovaný mezi republikány i demokraty, stejně jako ve světě.  Byl znám ochotou dělat v případě potřeby kompromisy s demokraty, za což ho oceňovala řada kolegů. Lugar několikrát navštívil jako šéf zahraničního výboru Senátu Českou republiku a prosazoval rozšíření NATO o postkomunistické země.

Demokraté údajně věří, že Mourdockovy konzervativní postoje budou pro středozápadní stát příliš extrémní, takže demokraté budou moci v listopadu získat za Indianu senátorské křeslo. Lugar je ve svých 80 letech nejstarším dosud voleným senátorem. V Senátu zasedá už od roku 1977 a dvakrát byl předsedou komise pro zahraniční záležitosti. Aktivní byl především v záležitostech jaderného odzbrojení.