Náhradní babičky pohlídají děti. Uklízet ale nebudou

Brno – Téměř každý rád vzpomíná na okamžiky strávené s prarodiči. Řada dětí už ale o dědečky a babičky buď přišla, nebo bydlí tak daleko, že návštěva na pár hodin není možná. V takových situacích by měly pomoci seniorky zapojené do programu náhradních babiček.

„Projekt brněnského Centra pro rodinu a sociální péči má pomoci rodinám i osamělým ženám,“ uvedla Jana Loukotová z Trojlístku – sblížení tří generací, který je jedním z projektů brněnského Centra pro rodinu. Cílem je spojit vytížené rodiče hledající pravidelné hlídání dětí a starší ženy, které mají zkušenosti s výchovou a chtějí pomoct. Zároveň si tak seniorky budou moct i něco přivydělat. „Náhradní babičky budou dostávat alespoň padesát korun na hodinu,“ upřesnila Loukotová. Rodiny ale nemohou očekávat, že jim seniorky budou prát, uklízet či vařit.

Projekt, který bude více než dva roky podporován z fondů Evropské unie, má především sblížit různé generace. „V budoucnu chceme pro rodiny a babičky pořádat i společné akce,“ řekla koordinátora projektu Family Point Kateřina Szczepaniková. V plánu jsou například výlety či tvořivé dílny. Zatím ale pracovníci brněnského Centra pro rodinu a sociální péči dávají dohromady databázi zájemců ze strany rodin a babiček. „Rodičů, kteří mají o službu zájem, je nahlášených už několik desítek. Seniorek je však méně,“ dodala Szczepaniková.

Paní Irena dělá náhradní babičku (zdroj: ČT24)

Náhradní babičky se musí s dětmi vídat pravidelně alespoň jednou týdně. Pracovníci Centra pro rodinu navíc budou s rodinami i seniorkami v pravidelném kontaktu a budou sledovat, zda si spolu rozumí.

Centrum pro rodinu a sociální péči nabízí služby rodinám, rodičům a seniorům. Sídlí v přízemí obchodního domu Klášter na Josefské 1 v Brně. Zájemci o účast v programu z řad rodin i seniorek musí nejprve vyplnit dotazník. Následně projdou osobním pohovorem. Pro více informací lze volat na telefonní číslo 542 217 464 nebo psát na trojlistek@crsp.cz.

Podobný projekt je v České republice zatím ojedinělý. Brněnští tvůrci se projektem inspirovali v sousedním Rakousku. Tam se stejným nápadem přišla už dříve vídeňská diecéze a každý rok se v programu Babička na hlídání seznámí několik stovek rodin a náhradních babiček. Jiným projektem, který umožňuje mladším lidem a seniorům trávit společně čas, je Adopce seniorů. Dobrovolníci seniory navštěvují přibližně jednou týdně v jejich domácnostech či domovech důchodců a dělají jim společnost.

Vydáno pod