Uvědomělí cyklisté

S letními dny vstoupila do Česka cyklistická sezóna. Denně na kola usedá více než 1,5 miliónu lidí. Díky nejoblíbenějšímu sportu u nás strmě stoupl i zájem o cyklistické potřeby. Podle prodejců kol prožívá svůj boom především přilba, kterou mají děti do 18 let povinnou. Dospělí Češi ji ale dosud podceňovali. V loňském roce mělo na silnicích nehodu 73 cyklistů. Sedm bylo zraněno těžce, dva zemřeli. Podle studií více než v polovině případů úrazů dochází k poranění hlavy.

Povinné brzdy, světla, odrazky. Ale také rohy na madla, držáky na lahve, sedla, imbusové klíče, reflexní prvky, lékárničky nebo nářadí. To je to, co cyklisté v posledních týdnech v cykloobchodech nejvíce kupují. Potvrzují to i prodejci kol Jan Tesarčík a Josef Kaňkovský, kteří odhadují nárůst nákupu cyklistických pomůcek a doplňků oproti loňskému roku minimálně o padesát procent. Celkově ale tržby nejsou podle prodejců kol nijak výjimečné. Ekonomická krize se ukázala i tady.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Mnohem závažnější problém ale je, že mnoho cyklistů před jízdou konzumuje alkohol. Zvláště v těchto horkých dnech zapomínají, že i osvěžující sklenice piva může být problém. Za jízdu na kole pod vlivem alkoholu přitom hrozí cyklistům pokuta ve výši několika desítek tisíc korun.

Vydáno pod