Evraz odstavil ocelárnu

Ostrava - Největší ocelářská firma ArcelorMittal Ostrava přestala dodávat surové železo společnosti Evraz Vítkovice Steel. Zaměstnanci obou společností mají strach o práci. Podle zástupců firem se společnosti nemohou dohodnout na ceně. Odboráři si myslí, že vše je otázka špatné komunikace a momentální situace na trhu.

Zaměstnanci největších hutních společností mají strach o práci. Evraz Vítkovice Steel odstavil ocelárnu a přestal odebírat surové železo od společnosti ArcelorMittal Ostrava. „Vždycky jde o to, že se na určité období vyjednává cena, to je jeden z důvodů,“ říká odborový předák ArcelorMittal Ostrava Vítězslav Prak. Vyjednávání ceny, špatná situace na trhu, restrukturalizace firem. Důvodů k odstavení mají obě firmy hned několik. Mezi jinými chtějí spravit také most, po kterém Mitall vozí surové železo do Evrazu. „My jsme se rozhodli operativně sloučit tento čas k efektivnímu využití a provedení střednědobých oprav a k dovoleným zaměstnanců,“ uvedl mluvčí Evraz Vítkovice Steel Jaromír Krišica.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

„Jednak budeme vyzývat naše zaměstnance, aby čerpali v tomto období dovolenou a pak tento problém budeme řešit náhradními zakázkami zejména na dlouhé výrobky,“ vyjádřila se mluvčí ArcelorMittal Barbora Černá Dvořáková. Spor mezi Evrazem a společností Arcelor Mittal Ostrava o cenu surového železa není první a opakuje se už několik let po sobě. Vše komplikuje to, že se ceny místo na rok domlouvají pouze na tři měsíce dopředu. Jednání pokračují i v těchto dnech, kdy se společnosti dohodnou a najedou na plný provoz, zatím neví ani jejich vedení. Podle informací České televize by zaměstnanci ocelárny měli zůstat doma až do listopadu.