Letovické předzahrádky vzkvétají, může za to lidská píle a soutěž

Letovice – Rozkvetlé předzahrádky, kytky v oknech a balkóny poseté květy, tak by mělo vypadat ideální město, alespoň podle obyvatel Letovic na Blanensku. Místní radnice je v tom podporuje, před sedmi lety začala pořádat soutěž o nejhezčí květinovou výzdobu. Letos se do „Rozkvetlých Letovic 2012“ přihlásilo na sto dvacet zájemců.

Porotci v těchto dnech objíždí jednotlivé domy, fotí je, aby mohli v srpnu vybrat vítěze. Účastníci soutěží ve třech kategoriích: nejhezčí předzahrádka, nejhezčí balkón a nejhezčí okna. Pokud někdo nemá dostatek kuráže, aby se do soutěže přihlásil sám, udělají to porotci za něj. Nejdůležitější je, aby vyhrál ten opravdu nejlepší. „Každý rok nám účastníků přibývá. Považujeme to za pozitivum, protože i to město se tím zlepšuje,“ prohlásil zakladatel soutěže a radní města Letovic Bohuslav Kuda (KDU-ČSL).

Příkladem může jít i jedna z nejstarších účastnic soutěže – třiaosmdesátiletá Ludmila Stloukalová, která i přes pokročilý věk udržuje zahrádku v perfektním stavu. „Když mi to tady kvete a nezarůstá trávou, tak jsem na ni pyšná. Je to ale problém, dneska jsem kopala támhle vedle plotu a bolí mě v kříži,“ postěžovala si zahrádkářka.

Novinkou v letošním ročníku je účast městského úřadu. Do oken radnice nechal starosta Letovic Vladimír Stejskal (ODS) zavěsit květináče. Vedení města si od toho neslibuje výhru v některé z kategorií, jen chce jít svému okolí také příkladem.

Radní Letovic Bohuslav Kuda (KDU-ČSL) (zdroj: ČT24)