Markéta Irglová zahajuje šňůru po Česku

Praha - Zpěvačka a skladatelka Markéta Irglová se po roce vrátila do Česka, poprvé od úspěchu s muzikálem Once. Ten bodoval v červnu na prestižních amerických divadelních cenách Tony. Irglová přijela z Islandu, kde momentálně žije a kde také pracuje na druhé sólové desce.

Muzikantka, která získala v roce 2007 Oscara za nejlepší filmovou píseň, představí na turné nové skladby z připravovaného alba i písně z filmu Once. V současnosti se teď podle svých slov nechává inspirovat islandskou přírodou - a natáčí ve studiu, které produkovalo třeba desky zpěvačky Björk. Album vyjde příští rok, některé písně už ale zazpívá teď na turné v osmi českých a moravských městech.  

„Od začátku jsem tam chtěla mít víc nástrojů, je to takové rytmické, dynamičtější,“ popisuje Irglová desku. Můžeme se těšit i na písně z filmu Once - přestože zpěvačka tvrdí, že oskarový snímek už je pro ni minulostí. Jeho muzikálová verze nedávno na Broadwayi proměnila osm z jedenácti nominací amerických divadelních cen Tony. „Myslím, že to udělali moc pěkně a příběh je v dobrých rukou, já jsem za to ráda, protože já ani Glen bychom nechtěli uvíznout v tom samém příběhu, oba jsme chtěli jít dál, dělat další hudbu,“ říká Irglová. 

Koncertní šňůru zpěvačka zahájí 2. srpna v Karlových Varech. Postupně vystoupí v Kroměříži, Olomouci, Ostravě, Valašském Meziříčí, Na Prázdninách v Telči, v Praze a v Milevsku.

Reportáž Evy Spáčilové (zdroj: ČT24)