Mladí baseballisté dosáhli na evropský bronz

Třebíč, Brno – Domácí půda českým baseballistům do 21 let svědčí. Před dvěma lety slavili v Brně evropský titul, i letos po výhře v zápase o třetí místo získali medaili, tentokrát bronzovou. Mrzet je tak může jen semifinálový výpadek v utkání s Ukrajinou, který je připravil o ještě lepší umístění.

V prvních dvou zápasech skupiny ME do 21 let Češi s přehledem splnili roli favorita. Rakousko po sedmé směně hned na úvod porazili 12:0. „Je skvělé, že hned na úvod se nám povedlo zvítězit, ale prvním zápasem v turnaji to samozřejmě nekončí a nejdůležitější bude udržet koncentraci,“ byl po vítězmém zahajovacím duelu opatrný nadhazovač Jan Tomek.

Druhý souboj proti Litvě přinesl ještě větší exhibici ze strany českých baseballových mladíků. Po páté směně svítilo na tabuli pro pobalstký tým hrozivé skóre 35:0 pro domácí tým. „Bylo to pro nás příjemné utkání, cítili jsme se dobře na pálce, pálili jsme a zlepšili si určitě sebevědomí, což nám může v dalších soubojích pomot,“ byl po vysoké výhře spokojený vnější polař Arnošt Dubový.

První místo ve skupině tak měli čeští hráči prakticky jisté už před závěrečným utkáním s Francií. Možná i vědomí dosavadního bezproblémového průběhu způsobilo ztrátu koncentrace, když Češi Francouzům podlehli 4:9.

Výpadek si ale bohužel čeští reprezentanti neodpustili ani ve významně důležitějším semifinále proti Ukrajině. Soupeř z východu nedovolil domácímu favoritovi ani bod a po výhře 3:0 mohl slavit překvapivý postup do finále. „Jsme zklamaní, udělali jsme hodně chyb, které nás nakonec stály finále,“ popsal zklamaný český reprezentant Matěj Menšík. 

Reputaci si tým České republiky napravil alespoň v duelu o třetí místo. Rusko porazil v sedmi směnách 13:0, po dva roky starém zlatě tak domácí výběr tentokrát získal medaili bronzovou. „I to třetí místo bereme jako úspěch, protože každý hráč chtěl být na domácím šampionátu na bedně,“ řekl vnitřní polař Adam Hajtmar. 

Vydáno pod