Olomoucká radnice začala měřit kvalitu ovzduší ve městě

Olomouc - Olomoucká radnice začala měřit, jak se lidem ve městě dýchá. Během celého roku bude centrum i okolí objíždět měřící vůz a sbírat data. Ta budou sloužit odborníkům i obyvatelům. Olomoučané měli totiž zatím údaje jen z jedné měřící stanice Českého hydrometeorologického ústavu.

Olomouc v zimních měsících – město se dusilo ve smogu, lidé raději nevycházeli ven, znečistění ovzduší překročilo všechny povolené limity. Aby měli odborníci více informací, vyjela teď do ulic speciální dodávka. Měřící vůz zůstane na každém místě týden. Teď stojí na Horním náměstí, poté se přesune do dalších pěti olomouckých lokalit. V průběhu dvanácti měsíců navštíví dodávka tato místa osmkrát a zaznamená aktuální data. „Ty lokality byly vytipovány týmem odborníků, aby reprezentovaly jednotlivé oblasti v rámci městských částí,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Lyoka. Jednotlivé sondy měří látky obsažené ve vzduchu jako jsou těžké kovy, obsah dusíku, ale i tlak, rychlost a směr větru. Výsledky bude město prezentovat na webových stránkách. „Také se uvažuje o instalaci dvou informačních panelů, kde by lidé mohli sledovat informace o ovzduší případně smogové situace,“ dodala mluvčí města Olomouce Jana Doleželová.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Odborníci zatím měli data jen z měřící stanice v Olomouci-Hejčíně. Naměřené hodnoty se podle nich zlepšují. Souvisí to s omezením výroby na Olomoucku a používáním kvalitnějších paliv. Právě teď neukazují přístroje významné znečistění. Výsledky měření budou sloužit například k vytyčení takzvaných bezemisních zón, kam by například měla omezený vjezd auta nesplňující limity.