Obec Dřevnovice řeší spory mezi starousedlíky a Romy

Dřevnovice - Hádky i fyzické útoky – tak vypadá v poslední době soužití mezi starousedlíky a Romy v Dřevnovicích na Prostějovsku. Například do nedávného konfliktu na dětském hřišti se zapojily desítky lidí. Přivolaní policisté tak byli bezmocní. Spory se už zabývá krajská koordinátorka pro romské záležitosti. Navrhuje společné jednání.

Dvě romské rodiny. Do Dřevnovic je před šesti lety vystěhoval ze Vsetína jeho tehdejší starosta Jiří Čunek. Dnes v obci žije na čtyřicet Romů. Situace v Dřevnovicích se vyhrotila začátkem minulého týdne. Po potyčce na dětském hřišti. „Skupinka malých dětí začala po mladých lidech házet kameny a pet láhve, ani po napomenutí toho nezanechali. 21letý mladík poté chlapce doběhl a dal mu facku,“ popsala mluvčí Policie ČR Prostějov Miluše Zajícová. Dítě ale přivedlo svého dědečka. Vypukla šarvátka, do které se postupně zapojilo na třicet obyvatel obce. „Oni to berou jako útok na jejich rasu prostě. A vůbec neřeší to, že to dítě v ten moment dělá nepořádek,“ říká místostarosta obce Ivo Gregor.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Podobné spory mezi místními a Romy jsou v Dřevnovicích doslova na denním pořádku. Vedení obce proto hledá možnosti, jak soužití urovnat. „Budou zahájena jednání se zástupci jak romské komunity, tak obcí a měst, policie. A určitě se bude hledat cesta bez násilí,“ slibuje starostka obce Dřevnovice Bohumila Charvátová. Jednou z variant je například zajištění vzdělávacích volnočasových aktivit pro romské děti. Plánovaná schůzka přitom proběhne v nedalekých Dobromilicích, kde podobné problémy řeší také.