Na oslavy do Javorníku zamířily tři stovky návštěvníků

V sobotu 28. července 2012 oslavili hasiči, rodáci, obyvatelé a přátelé středočeského Javorníku na Benešovsku významné výročí a nechali posvětit nové symboly obce. Za slunečného počasí hrála po celé odpoledne hudba, návštěvníci se těšili z atrakcí a především perfektní přehlídky javornického sboru dobrovolných hasičů, který vzdal hold všem svým členům, osobnostem a zakladatelům. Právě totiž uplynulo 100 let jeho existence. Novému znaku a praporu ve slavnostní atmosféře požehnal P. Marek Martiška MIC.

Do vísky pod Javornickou hůrou se začali sjíždět lidé na 13. hodinu, kdy hasiči a zástupci Javorníku slavnosti oficiálně zahájili. Pozvání přijali také předseda SH ČMS KSH Josef Páv, ředitel Územního odboru Hasičského záchranného sboru Benešov Josef Setnička, starostové z okolních obcí, přátelé a samozřejmě hasiči ze sousedních sborů. Uprostřed návsi stálo pódium, stanové přístřešky se stoly s domácími koláčky, zákusky a buchtami, na zelených plochách byla vystavena hasičská technika a ve stínu lip čekaly na zájemce dvě dvojspřeží krásných koní, aby je provezla v nazdobených kočárech. Na budově hasičské zbrojnice a obecního úřadu se vyjímaly čerstvý znak a vlajka obce. Prostor postupně zaplňovali návštěvníci, kterých organizátoři napočítali na tři sta.

Z oslav v Javorníku na Benešovsku
Zdroj: ČT24/Eva Vrzalová

Během úvodních projevů se hosté dozvěděli i to, že na oslavy do Javorníku měl zamířeno dokonce i prezident republiky Václav Klaus. Nakonec ale hlava státu dala přednost zahájení olympijských her v Londýně, a tak do Javorníku přišel od pana prezidenta alespoň povzbudivý dopis, který hasiči publiku přečetli.      

Starosta Javorníku Jiří Čihák obecenstvu představil nový znak a vlajku. Vysvětlil nejprve jejich výtvarnou podobu a uvedl také historické souvislosti, ze kterých vycházeli heraldici společně se zástupci obce při tvorbě symbolů.

Z oslav v Javorníku na Benešovsku
Zdroj: ČT24/Eva Vrzalová
Z oslav v Javorníku na Benešovsku
Zdroj: ČT24/Eva Vrzalová

Hasiči a hasičky v nových, historických i sportovních uniformách prošli průvodem vesnicí k Pomníku padlým, kde položili věnec. Tam také P. Marek Martiška MIC. pronesl bohoslužbu za živé a mrtvé. Na závěr posvětil nové symboly obce v podobě znaku a vlajky, a také dal požehnání všem přítomným.

Vlajka - Javorník
Zdroj: ČT24/Eva Vrzalová
Znak - Javorník
Zdroj: ČT24/Eva Vrzalová

Vlašimská kapela Sebranka všechny akty hudbou důstojně doprovázela. Celé odpoledne potom její členové hráli a zpívali k dobré náladě i tanci. Program slavností zaujal všechny návštěvníky, kteří se zájmem sledovali ukázku zásahu s historickou koňskou stříkačkou, kde skvělou práci předvedli zdislavičtí hasiči i profesionálně vedení koně. Řady obdivovatelů získal také vlašimský kynologický klub – jeho členové se skvěle vycvičenými čtyřnohými kamarády vytvořili pěknou sestavu cviků poslušnosti a obrany služebních psů, nechyběla ani hravá ukázka agility. Třešničkou na dortu potom byl inscenovaný zásah hasičů při požáru vozidla. Díky výsuvné plošině, odkud mohli zájemci sledovat krásnou krajinu Javornické hůry, nebo si z výšky vyfotografovat svoji vesničku, skákacímu hradu i lezecké stěně, se opravdu nikdo nenudil. V Javorníku připravili pro rodáky, obyvatele a návštěvníky krásný den, odkud odjížděli jen spokojení lidé. Kdo chtěl, nezalekl se ani hrozby noční bouřky, vydržel i na večerní zábavu v podání hudební skupiny Šakalí Dech. A podle těch, kteří absolvovali i tento společenský večer, to stálo za to.

Z oslav v Javorníku na Benešovsku
Zdroj: ČT24/Eva Vrzalová

Oslavy stého výročí SDH Javorník opět potvrdily, že hasiči jsou na českém venkově nepostradatelnou partou obětavých a hodných lidí, kteří předně umí zachraňovat životy. Jsou ale také hlavním iniciátorem společenských a kulturních aktivit a výrazně povznáší život v obci. Navíc to javornickému sboru starosty Miloše Kužela a velitele Ladislava Kopeckého velmi slušelo a návštěvníci byli jistě potěšeni krásnou přehlídkou a programem, který pro ně hasiči připravili.

Eva Vrzalová, Mikroregion Český smaragd