Nový název, nový interiér. Zemanova kavárna se po rekonstrukci otevřela

Brno – Po sedmnácti letech v novém hávu. Replika Zemanovy kavárny v centru Brna procházela v posledních měsících rozsáhlou rekonstrukcí a dnes se pod názvem Pavillon otevřela pro návštěvníky. Do opraveného prostoru funkcionalistické stavby se přestěhovala luxusní restaurace U Kastelána. Způsob rekonstrukce vyvolal v architektonické obci kontroverze – podle autorů repliky nový investor zasáhl do interiéru Zemanky příliš.

Pozměněná vnitřní dispozice kavárny, vyměněná okna, na střeše klimatizace – replika původní Zemanovy kavárny prošla rozsáhlou proměnou. „Budova měla mnoho technických problémů, které plynuly z toho, že ji nikdo v minulých letech dostatečně neudržoval. Bylo nutné zasáhnout i do interiéru, který také neprošel žádnými úpravami,“ popsal zástupce investora David Šrom.

Interiér zdobí porcelánová letadélka designéra Daniela Piršče nebo plastiky skláře Josefa Divína. „Chtěli jsme využít velkorysý prostor kavárny směřované do parku, zachovat její proporce, členění i barvy. Ačkoliv stavba není památka, konzultoval investor svoje zásahy s památkáři tak, aby byly opravy vyvážené,“ vysvětlil Šrom. Typická vysunovací okna tak v kavárně po repasování zůstala, investor ale kvůli energetickým úsporám ostatní vyměnil za nová.

Zástupce investora David Šrom o proměně Zemanky (zdroj: ČT24)

Osud Zemanovy kavárny

Funkcionalistická stavba vznikla v parku nedaleko Janáčkova divadla v roce 1926. Zakázku zadal architektu Bohuslavu Fuchsovi kavárník Josef Zeman. Budova měla nahradit dřevěný pavilon Café Schopp. V 50. letech byla kavárna znárodněna a poté sloužila jako mateřská škola. V roce 1964 ji město nechalo zbourat, aby získalo dostatek prostoru pro stavbu Janáčkova divadla.

V 90. letech vypracovali architekti Zbyněk Pech a Jana Janíková návrh na stavbu repliky. Jejich práce byla složitá, protože se nedochovaly fotografie interiéru kavárny. Architekti tak hledali pamětníky, kteří by je dokázali popsat. Bohužel se ve svých vzpomínkách rozcházeli, a tak nebylo možné vytvořit věrnou repliku i s vnitřním vybavením. Replika Zemanovy kavárny vyrostla zhruba o dvě stě metrů dál od původní stavby. Slavnostního otevření se dočkala 24. března 1995, tedy v den 100. výročí narození architekta Fuchse.

Části architektů se úpravy nelíbí, označují je za necitlivé

Podle části architektů se investorovi slibovaný záměr nepodařilo splnit. „Když jsme v roce 1995 stavěli repliku kavárny, drželi jsme se kréda, že to, co uvidí tehdejší návštěvník, bude přesná kopie toho, co viděl člověk v roce 1926. Vnější vzhled zůstal po rekonstrukci stejný, ale interiér má kvůli novému provozu změněnou vnitřní dispozici. Už to neodpovídá původnímu návrhu Bohuslava Fuchse,“ kritizoval architekt Zbyněk Pech.

K jeho kritice se připojil i architekt Osamu Okamura. „Nejvíce jde o interiér hlavní kavárny, kde je současné průmyslové osvětlení a převýšený barový pult, který ne úplně koresponduje s původní ideou. Já nejsem pro konzervátorství, ale myslím si, že v tomto případě nejsou všechny zásahy úplně šťastné,“ řekl Okamura.

Architekt Osamu Okamura o významu Zemanovy kavárny (zdroj: ČT24)

Architekt Osamu Okamura

„Jsem určitě rád, že Zemanova kavárna znovu ožila, dostala nový impuls. Z architektonického hlediska šlo o významnou repliku, která byla 3. replikou funkcionalistické stavby na světě po barcelonském pavilonu od Miese van der Rohe a po kavárně De Unie v Rotterdamu. V tom byla významná. Teď došlo k tak výrazným posunům, že už je trochu problém nazývat ji replikou.“

Do Zemanky se přestěhovala luxusní brněnská restaurace U Kastelána. Od dnešního dne už se restaurace nejmenuje Zemanova kavárna, ale Pavillon. Investor se tak vrátil k názvu původní kavárny prvorepublikového kavárníka Josefa Zemana, kterou v roce 1926 nahradila právě funkcionalistická Zemanka.

Za opravou kavárny a dalších dvou funkcionalistických památek – kavárny Era a Münzovy vily – stojí brněnský podnikatel Igor Fait. Milovník funkcionalismu do brněnských skvostů investoval přibližně 150 milionů korun. V Brně navíc ve dvou galeriích zpřístupnil svoje sbírky moderního umění.

Zemanova kavárna po rekonstrukci (zdroj: ČT24)