V Košticích vyhlásili výsledky Vesnice roku Ústeckého kraje 2012

Ve čtvrtek 2. srpna 2012 se odehrálo slavnostní vyhlášení výsledků a předání oceněnění 18. ročníku soutěže Vesnice roku Ústeckého kraje 2012 v obci, která získala Zlatou stuhu - v Košticích. Nejvyšší ocenění předala starostovi obce Jaroslavu Vlasákovi hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. V rámci Ústeckého kraje se do soutěže zapojilo celkem 22 obcí.

„Přála bych si, aby v příštích ročnících sebralo více obcí odvahu a přihlásilo se. Vítězným Košticím přeji hodně štěstí v republikovém finále a oceněným obcím gratuluji k dosaženým výsledkům a přeji mnoho štěstí v další práci,“ řekla hejtmanka Jana Vaňhová.

„Finanční odměnu za vítězství v krajském kole Vesnice roku 2012 využijeme na vylepšení zázemí pro naši mládež. Chceme vybudovat například víceúčelové hřiště, kde si budou moci náctiletí zahrát volejbal, nohejbal a další sporty,“ prozradil starosta Koštic Jaroslav Vlasák.

Koštický obecní úřad připravil za pomoci dobrovolníků pro hosty prohlídku všech sdružených obcí, součástí slavnostního programu bylo vystoupení malých mažoretek Berušek a dvě scény z divadelního představení místních ochotníků Lucerna aneb Boj o lípu. Hosté a představitelé oceněných obce obdrželi kytice vytvořené ženami z Koštic. Večer následovala taneční zábava pro celou obec.

Koštice postupují do celostátního kola, které se uskuteční od 2. do 8. září. Konečné výsledky a nositele titulu „Vesnice roku 2012“ vyhlásí ministr pro místní rozvoj dne 15. září 2012, a to v Luhačovicích v rámci konání Mezinárodního dětského folklorního festivalu Písní a tancem.

V letošním roce bylo v rámci krajských kol hodnoceno celkem 278 obcí ze třinácti krajů České republiky, a to v nejrůznějších oblastech.

Cílem soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňování programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova.

Soutěž poprvé vyhlásil Spolek pro obnovu venkova ČR v roce 1995 pod názvem „Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice“. Od roku 1996 je jedním z vyhlašovatelů Ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí ČR. Ministerstvo zemědělství se mezi vyhlašovatele připojilo v roce 2007. 

Irena Hellerová, Koštice