Než vhodíte lístek do urny…

Ačkoli se krajské ani senátní volby v České republice zdaleka nekonají poprvé, letošní hlasování bude probíhat podle mírně upravených pravidel. Zavádí je novela volebních zákonů, kterou na konci června podepsal prezident Václav Klaus. Hlavní změnu představuje tzv. kroužkování, čili udělování preferenčních hlasů. Kandidátovi do krajského zastupitelstva bude letos poprvé stačit menší počet přednostních hlasů, aby se do zastupitelstva dostal. ČT24 pro vás připravila speciální volební web, kde najdete vše, co budete ke svému rozhodnutí potřebovat.

Jak na volby do krajských zastupitelstev?

Volby do krajských zastupitelstev probíhají ve třinácti krajích, přičemž každý z nich představuje samostatný volební obvod. Podle velikosti krajů se potom liší i velikost krajských zastupitelstev a tím pádem i počet mandátů, které voliči svým hlasováním rozdělují. Nejméně jich má nejmenší, Karlovarský kraj, nejvíce zastupitelů má naopak kraj Moravskoslezský. Celkem je v krajských volbách přidělováno 675 mandátů.

Kandidátní listiny v krajských volbách jsou „vázané“; na rozdíl od voleb do městských zastupitelstev volič nemůže vybírat napříč politickým spektrem, ale rozhoduje se pro jedinou stranu (resp. koalici, pokud vystupuje pod jednotnou kandidátkou). V rámci této kandidátské listiny potom může udělit čtyři preferenční hlasy (kroužkovat).

Letos krajským kandidátům kvůli výše zmíněné novele poprvé stačí získat pět namísto dosavadních deseti procent přednostních hlasů. Snížení této hranice pro krajské volby má sjednotit pravidla takzvaného kroužkování na kandidátních listinách se zákonem o sněmovních volbách.

Jak na volby do Senátu?

Senátní volby probíhají podle ustáleného dvoukolového systému a za každý volební obvod z nich vzejde jediný vítěz. V prvním kole voliči vybírají ze všech kandidátů. Pokud některý z nich získá víc než 50 procent hlasů, druhé kolo se již nekoná a je automaticky vítězem. V opačném případě o týden později proběhne kolo druhé, v němž se o opětovnou přízeň voličů utkají dva kandidáti, kteří v předchozím kole obdrželi nejvíc hlasů.

Před letošními senátními volbami došlo k úpravě jednotlivých senátorských obvodů, a to proto, aby každý z 81 senátorů v souladu s ústavou zastupoval přibližně stejný počet obyvatel (aktuálně je to v průměru 130 034 lidí).

Například obyvatelé Velvar na Kladensku si tak v souvislosti se změnou hranic obvodů budou vybírat senátora už po půldruhém roce. Loni na jaře vyslali do Senátu v doplňovacích volbách Jiřího Dienstbiera (ČSSD) a nyní si je zopakují na Litoměřicku, kde je Alexandr Vondra (ODS). Naopak obyvatelé Sázavy na Benešovsku o senátní volby letos přijdou. Zastupovat je bude kutnohorský Jaromír Strnad (ČSSD) místo Karla Šebka (ODS).